Pinca ili sirnica tradicionalan je slatki kruh ili slatka pogača u Dalmaciji, ali je stekao popularnost i u drugim dijelovima zemlje.

Nekada se za ovu vrstu slatkog kruha od dizanog tijesta trebao odvojiti cijeli dan, a danas je u trgovinama i pekarama velik izbor pa je mnogima praktičnije kupiti gotov proizvod. Ipak, ako se želite podsjetiti na djetinjstvo i stvoriti blagdanski ugođaj i u svojoj kući, donosimo vam jedan jednostavni recept.

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 3 jaja + 2 žumanjka
  • 25 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 naribane kore naranče i 1 kora limuna (neprskanih)
  • 1 svježi kvasac
  • 25 dag masnoće (10 dag masti + 15 dag maslaca)
  • 5 dl mlijeka
  • prstohvat soli

Recept za pincu

9:37
Korak 1

Aktivirajte kvasac

U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijte u posudu i ostavite na toplom kako bi se ugrijalo.

9:39
Korak 2

Izmiksajte

Umutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno miksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.

9:40
Korak 3

Otopite

Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).

9:40
Korak 4

Ostavite da naraste

Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči. Nakon toga ju ponovno umijesite i podijelite na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvan prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.

9:40
Korak 5

Pecite

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.

9:41
Korak 6

Skuhajte 

Napravite sirup od ½ dl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.