Druženja oko stola prilika su za iznenaditi goste ukusnim jelima. Ukoliko ste ljubitelj malih zalogaja poznato vam je da je tajna bogatog stola u raznolikosti, dobro organiziranim tematskim jelima od kojih se posebno cijene mali zalogaji, kanapei, mini sendviči. Ukoliko volite odličan namaz od bakalara naša je preporuka da ga poslužite na palenti koja će odlično zamijeniti kruh. 

Namaz od bakalara na podlozi od palente

Sastojci
400 g suhog bakalara
2 luka
4 češnja češnjaka
2 lovorova lista
200 ml bijelog vina
1 l mlijeka
svežnjić peršina
1 limun
ekstra djevičansko maslinovo ulje
100 g palente
sol
brašno

Priprema
Namočite bakalar u vodi na 2 sata. Nakon toga dobro ocijedite i uvaljajte u brašno. Kratko ga ispecite s obje strane na vrućem ulju. Na ulju propirjajte nasjeckani luk i češnjak s lovorovim listovima. Zalijte vinom pa dodajte mlijeko i bakalar. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata. Ocijedite i izvadite listove lovora. Kada se ohladi, smjesu kremasto izmiksajte. Umiješajte nasjeckani peršin te malo limunove korice i sok. Polako ulijevajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz stalno miješanje pjenjačom dok ne dobijete željenu teksturu. Palentu skuhajte u slanoj vodi i izlijte u plitki kvadratični lim. Ohlađenu narežite na rombove i popecite na vrućem ulju. Paštetu od bakalara namažite na poprženu palentu. Po želji dekorirajte s kozicama, povrćem, začinskim biljem.