Tko još ne voli sir? A tko još nije otkrio kakvog su okusa različite vrste sira s grila koje se tako dobro slažu s mesom i povrćem, u pecivima i salatama? Za početak ovog ukusnog druženja važno je zapamtiti da nije svaki sir idealan za pečenje na roštilju i zato birajte one koji imaju visoku točku topljivosti. Naime, zahvaljujući tom svojstvu, toplina će otvoriti novu paletu okusa, a sir se neće lijepiti po roštilju. Jedan od najpoznatijih takvih sireva jest halloumi, sir koji vežemo uz odlične recepte Grčke, Cipra i Turske, a poznat je u cijelom svijetu.

Nezaobilazna delicija svakako su i francuski brie i camembert, meki sirevi koji pečeni na roštilju zadrže mekoću i kremastu teksturu iznutra, a izvana oduševljavaju savršenom koricom. Odličan su dodatak grilanom mesu, ali i kao predjelo posluženo uz tostiran kruh. Škripavac je također odličan izbor. Deblje grilane kriške poslužite na komadu kruha uz rikolu, maslinovo ulje i lagani umak na bazi vrhnja i češnjaka.

Dimljeni sir na grilu
Sastojci:
pola domaćeg dimljenog sira
maslinovo ulje
začini po želji
papar
Priprema:
Dimljeni sir narežite na deblje trokute. Ne skidajte mu koru jer tako zadržava više prirodne arome. Pecite kratko te prije posluživanja prelijte s malo maslinova ulja i pospite svježim začinskim biljem po želji. Naša su preporuka vlasac, bosiljak i ružmarin. Poslužite uz salatu i svježe povrće.