Savršene pogačice za doručak, s obzirom na to da ih možete ispeći unaprijed i spremiti u posudu. Možete ih servirati i uz krem juhu ili iskoristiti za pripremu vrhunskih sendviča.

Ovaj recept dovoljan je za pripremu šest pogačica pa, po potrebi, poduplajte sastojke.

Pogačice sa sirom

Sastojci:

225 g glatkog brašna
prstohvat soli
prstohvat kajenskog papra
1 žličica praška za pecivo
50 g hladnog maslaca izrezanog na kockice
120 g naribanog zrelog cheddara
90-100 ml mlijeka

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Suhe sastojke prosijte u zdjelu. Dodajte maslac pa prstima povežite sastojke u mrvičastu smjesu. Umiješajte 100 g naribanog cheddar sira, ali nemojte previše „mučiti“ tijesto jer postoji šansa da će se maslac otopiti od topline ruku. Napravite rupu u sredini smjese, ulijte mlijeko i mijesite dok ne dobijete mekano, ali stabilno tijesto. Možda vam neće trebati cijela količina mlijeka; stavite pola, a zatim postepeno dodajte ostatak.

Radnu površinu pospite brašnom pa razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike dva cm. Izrežite krugove široke osam centimetara. Rasporedite ih po limu obloženom papirom za pečenje, premažite mlijekom i pospite ostatkom naribanog sira. Pecite 15-20 minuta, dok ne poprime laganu zlatnu boju.