Stvaranje kamenca na kuhalu za vodu, čajniku, džezvi i posuđu je normalno i to ne znači da su prljavi. No čak i kad ih redovito i temeljito perete, kamenca se puno teže riješiti. Za uklanjanje kamenca postoje mnogi proizvodi, ali često su skupi i sadrže kemikalije. Cookist predlaže nekoliko prirodnih metoda koje su prilično jeftine pa vam se svakako isplati isprobati ih.

Ocat

Bijeli vinski ocat nedvojbeno je najbolja i najučinkovitija metoda za uklanjanje kamenca iz lonaca i tava, pogotovo ako tražite prirodno rješenje. Napunite lonac vrućom vodom i octom: zakuhajte, ugasite vatru i ostavite da odstoji dva sata. Nakon vremena potrebnog za otapanje kamenca, ispraznite posudu i obrišite unutrašnjost suhom kuhinjskom krpom. Na isti način možete ispolirati i pribor za jelo.

Soda bikarbona

Dragocjen saveznik za one koji radije čiste i dezinficiraju svoj dom i kuhinju na prirodan način, zasigurno je soda bikarbona. Ova jeftina namirnica također se može koristiti za mrlje od kamenca. Pripremite mješavinu tako da dvije žlice sode bikarbone otopite u pola litre tople vode, umočite spužvu ili kuhinjsku krpu u otopinu i istrljajte površinu ili posuđe koje želite dekalcificirati. Ako su naslage posebno otporne, možete upotrijebiti i žičanu spužvicu, ali pazite da je ne koristite na neprianjajućim tavama jer biste ih mogli oštetiti.

Za potpuno čišćenje kuhinje, mješavinu vode i sode bikarbone stavite u raspršivač i poprskajte ploču za kuhanje ili sudoper, ostavite da djeluje 10 minuta te obrišite krpom i uklonite sve ostatke.

Ocat i soda bikarbona

Najjače rješenje za mrlje od kamenca za koje ste mislili da ih se nikada nećete moći riješiti je kombinacija bijelog vinskog octa i sode bikarbone. Napunite lonac vodom i vinskim octom u istoj količini i stavite na vatru: čim zakipi dodajte dvije žlice sode bikarbone i pustite da se potpuno otopi. Pustite da se ohladi da se ne opečete i namočite spužvicu za suđe kojom ćete ribati tave i posuđe.

Kako ukloniti kamenac s kuhala
Shutterstock 

Limun

Poznate je da su dobrobiti limuna beskrajne, ali možda ne znaju svi da njegova prirodna kiselost omogućuje otapanje mrlja od kamenca. Limun možete koristiti na dva načina: u slučaju kamenca koji nije baš "otporan", jednostavno ga prerežite na pola i utrljajte u unutrašnjost posude koju želite očistiti te ga zatim tapkajte krpom. Za naslage kamenca koje je najteže ukloniti, možete napuniti lonac vodom i limunovim sokom, staviti smjesu da prokuha i ostaviti 2 do 3 sata prije ispiranja i brisanja.

Krastavac

Dobro ste pročitali, krastavac nije dobar samo za jelo, nego je izvrstan i za čišćenje i poliranje lonaca i posuđa. Dovoljno je prerezati ga i istrljati po površini. Za nekoliko minuta vidjet ćete da kamenac nestaje. Na kraju obrišite posuđe kuhinjskom krpom.