Ljubitelji prave turske kave ne preskaču svoj omiljen napitak nijedan dan, a mnogi je piju i nekoliko puta dnevno. Postoje neki trikovi kako napraviti pravu tursku kavu, a ako se preskoče neki koraci, kava neće biti punog okusa kakav svi vole.

Kao što mnogi stručnjaci tvrde da količina kave, odnosno dodavanje više kave neće nužno rezultirati jačom kavom. Zapravo, pretjerivanje s kavom može dovesti do gorčine i preopterećenja okusom, čak može postati kiselkasta. Tajna jače kave leži u pažljivoj ravnoteži između količine kave i vode, pravilnog mljevenja kave i preciznog postupka ekstrakcije.

Koliko kave staviti u tursku kavu
Shutterstock 

Postoji samo određena količina kofeina koja se može "izvući" iz zrna prije nego što uništite okus pića, a sve ovisi o vremenu kontakta, brzini ekstrakcije i omjeru vode i kave.

Zlatno pravilo je 2 žličice kave na 170 mililitara vode (šalica kave ima oko 177 ml tekućine). Još je bolje izvagati zrna kave, a zlatni omjer kave je 55 grama po litri vode.