Frustrirajuće je kad ručak zagori, osobito kada se zalijepi za dno lonca ili tavice. Ribanje zapečenog dna je čista muka, a ponekad se čini kako posuđu nema spasa. Međutim, nemojte bacati skupe lonce prije no što isprobate tri cjenovno pristupačna i široko dostupna sredstva za odmašćivanje i čišćenje. Nije riječ o nekim kupovnim sredstvima zbog kojih ćete morati navući rukavice i masku, već o namirnicama iz svake kuhinje, s kojima radite svaki dan.

Sol - pomagač u čišćenju

Najprije u posudu ulijte malo vode, dovoljno da pokrije dio posude koji je zagorio, a zatim dodajte veću količinu soli. Posudu stavite na vatru, pričekajte da proključa pa kuhajte još pet minuta. Izlijte vodu, a zatim operite standardnim deterdžentom za suđe.

Soda + limun

Iscijedite sok polovice limuna i dodajte žličicu sode bikarbone. Prekrijte dno zagorjele posude tom mješavinom pa pustite da odstoji 20 minuta. Uštedjet ćete si puno truda, vremena i energije, a možda i spasiti posuđe čije se stanje činilo beznadnim

I najbitnije - nemojte zaboraviti na to da morate potopiti zagorjelu posudu u toplu vodu netom nakon nezgode u pripremi ručka.