Spužvice su idealna baza za razmnožavanje bakterija – većinom vlažne i pune ostataka hrane. Nerijetko ostanu utopljene u sudoperu prepunom vode i suđa, brzo poprimaju mirise, a tu i tamo posluže i za brzinsko pranje radnih ploha. Upravo zato ih je potrebno redovito temeljito oprati, ali i zamijeniti po potrebi.

Koji je rok trajanja spužvica?
Rok trajanja ovisi o tome koliko vremena provodite u kuhinji i koliko ih često upotrebljavate. Preporučuje se zamjena spužvica svaka dva tjedna, ali i češće ako primijetite da zaudaraju.
Rok će im biti nešto duži ako jednu spužvicu namijenite isključivo pranju suđa, a drugu za pranje kuhinjskih ploha.

Kako temeljito oprati spužvicu?
Preporučljivo je nekoliko puta tjedno temeljito oprati spužvicu. Najmanje ćete vremena izgubiti ako je uronite na pet minuta u alkoholni ocat i dobro isperete. Možete je također staviti i u mašinu za pranje suđa, ali i nakratko u mikrovalnu pećnicu.

Svakako spužvicu dobro isperite i ocijedite nakon svakog korištenja te je držite izvan sudopera. I najbitnije… Bacite je čim primijetite da je promijenila boju ili ima neugodan miris, bez obzira na to koliko je prošlo od prethodne zamjene. Sigurno je sigurno!