Većina smjesa za kekse lako se može zamrznuti, što vam može olakšati u kriznim situacijama. U krizne situacije ubrajamo nenajavljene goste, nekontroliranu želju za slatkim, ali i kroničan nedostatak vremena tijekom radnog tjedna. Sve što trebate jest izvaditi kekse iz zamrzivača, rasporediti ih po limu i ubaciti nakratko u pećnicu.

Kako bi cijeli proces zamrzavanja prošao glatko, pratite naše upute...

1. Zamrznite tijesto, a ne gotove kekse.
Iako je zamrzavanje pečenih keksa mogućnost, rezultati neće biti zadovoljavajući. Podgrijani keksi neće biti hrskavi izvana i mekani iznutra, već vlažni i gnjecavi. Ne isplati se riskirati desert samo kako biste uštedjeli 10 minuta vremena.
2. Oblikujte kekse prije zamrzavanja!
Preporučujemo da tijesto oblikujete u kuglice, rasporedite po limu za pečenje i stavite u zamrzivač na pola sata. Jednom kada se zamrzne, možete kuglice podijeliti u vrećice i vratiti u zamrzivač.
Osim što ćete tako spriječiti da se tijesto spoji u neiskoristivu masu, uštedjet ćete i malo vremena. Dakle, samo ih trebate izvaditi, staviti na lim i ubaciti na 10-ak minuta u zagrijanu pećnicu. Ništa lakše!
3. Obavezno zabilježite datum!
Zamrzivač produljuje rok trajanja, ali gotovo nijedna namirnica ne može trajati vječno, pa tako ni tijesto za kekse. Kada podijelite kuglice u vrećice za zamrzavanje, na svaku nalijepite naljepnicu s datumom izrade.
Obično smjesa u zamrzivaču može stajati dva do tri mjeseca, ali svakako provjerite što piše u receptu.
4. Produljite vrijeme pečenja!
Ako u receptu piše da se keksi peku 10 minuta, pecite ih otprilike dvije minute duže. Budući da je smjesa smrznuta, ipak će im trebati malo više vremena. Uživajte u toplim keksima!