Majoneza je emulzija pet sastojaka: žumanjaka, biljnog ulja, octa, soli i papra. Nerijetko se zbog okusa i boje dodaje i malo senfa. Baza je mnogim umaka, od kojih je najpoznatiji tartar s krastavcima, kaparima i lukom.

Priprema je brza, osnovni su sastojci lako nabavljivi i cjenovno pristupačni, ali pri izradi treba biti strpljiv. Naime, ako požurite s dolijevanjem ulja, postoji velika šansa da će se sastojci razdvajati.

Odvojite 15 minuta vremena i napravite odličnu domaću majonezu!

Domaća majoneza

Sastojci:

  • 3 žumanjka
  • 500 ml suncokretovog ulja
  • 40 ml bijelog octa
  • sol
  • kajenski papar

Priprema:

  1. Najprije se pobrinite da svi sastojci budu sobne temperature.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa ih prebacite u duboku posudu.
  3. Dodajte ocat i začinite soli i kajenskim paprom.
  4. Postepeno dodajte ulje i miksajte sve dok majoneza ne postane kremasta.
  5. Prebacite u čistu posudicu, dobro obložite plastičnom folijom i čuvajte majonezu u hladnjaku.