Majoneza je emulzija pet sastojaka: žumanjaka, biljnog ulja, octa, soli i papra. Nerijetko se zbog okusa i boje dodaje i malo senfa. Baza je mnogim umaka, od kojih je najpoznatiji tartar s krastavcima, kaparima i lukom.
Priprema je brza, osnovni su sastojci lako nabavljivi i cjenovno pristupačni, ali pri izradi treba biti strpljiv. Naime, ako požurite s dolijevanjem ulja, postoji velika šansa da će se sastojci razdvajati.
Odvojite 15 minuta vremena i napravite odličnu domaću majonezu!
Domaća majoneza
Sastojci:
- 3 žumanjka
- 500 ml suncokretovog ulja
- 40 ml bijelog octa
- sol
- kajenski papar
Priprema:
- Najprije se pobrinite da svi sastojci budu sobne temperature.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa ih prebacite u duboku posudu.
- Dodajte ocat i začinite soli i kajenskim paprom.
- Postepeno dodajte ulje i miksajte sve dok majoneza ne postane kremasta.
- Prebacite u čistu posudicu, dobro obložite plastičnom folijom i čuvajte majonezu u hladnjaku.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice