Brie je francuski autohtoni punomasni meki sir s bijelom plemenitom pljesni, poznat po kremastoj teksturi i okusu. Zanimljiv je način na koji se proizvodi, a koji je autentičan stoljećima - prvo se priprema smjesa od pasteriziranog mlijeka, potom se sir premješta u kalupe (lopaticom naziva pelle à brie). Kalupi se ispunjavaju s nekoliko slojeva sira gdje se cijede sljedećih 18 sati. Nakon što se sir izvadi iz kalupa, smjesi se dodaje Penicillium candidum, gljiva koja siru stvara koricu ali i mekanu teksturu.

brie sir
Profimedia 

Brie se poslužuje na sobnoj temperaturi, a odlična je ideja lagano ga zapeči kako bi unutrašnjost postala savršeno kremasta i idealna za umakanje različitih dodataka.

Brie sir poslužite sa sušenim rajčicama jer se nježni okus sira i aromatični okus rajčica skladno sljubljuju. Rajčice iz malsinovog ulja je dovoljno sitno nasjeckati te ih polsužiti po površini brie sira.

Brie sir je posebna delicija poslužen uz voće. Grožđe, kruške, smokve – svježe ili zapečeno u pećnici, odlučite sami. Poslužite uz krekere, grisine.

A kako se peče brie sir? Jednostavno. Brie sir u drvenom podloško pripremite tako da maknete svu ambalažu te stavite peči u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, 15 minuta. Potom izvadite sir, zarežite koru s površene sira (nemojte je uklanjati) te u razrezani dio dodajt enadjev po želji: sjeckano začinsko bilje, med i orašaste plodove, voće, par kapi crvenog vina... Vratite u pećnicu te pecite 5 minuta. Poslužite toplo, uz domaće krekere ili lepinje.