Vrijeme je za pripremu zimnice, a među obaveznu i omiljenu svakako spadaju kiseli krastavci. Na zimnicu utječu razni čimbenici poput temperature čuvanja i sterilizacije staklenki, a važno je biti pažljiv tijekom cijelog procesa kako biste bili sigurni da je hrana dobre kvalitete i sigurna za konzumaciju, piše Stvar Ukusa.
Donosimo par savjeta i trikova za pripremu kiselih krastavaca uz koje će kiseli krastavci duže trajati, ali i biti savršeno hrskavi i ukusni.
1. Odabir ploda
Birajte male, čvrste i svježe krastavce. Najbolje su sorte koje se koriste za kiseljenje, poput onih za kiseljenje ili kornišone.
2. Priprema za kiseljenje
Prije pravljenja zimnice krastavce dobro operite i osušite. Ako su preveliki, možete ih prepoloviti ili na kolutove.
3. Sterilne staklenke i poklopci
Staklenke i poklopci moraju biti potpuno sterilni kako bi se spriječila kontaminacija. Operite ih toplom vodom i sapunom, a zatim sterilizirajte u kipućoj vodi ili u pećnici na niskoj temperaturi.
4. Koristite kvalitetan ocat i sol
Za najukusnije kisele krastavce koristite bijelo vino ili jabučni ocat. Također, koristite morsku sol ili konzervans koji ne sadrži jod.
5. Aromatični dodaci
Ako želite, dodajte aromatične začine poput češnjaka, sjemenki estragona, korijandera, peršina ili kopra za bogatiji okus.
6. Namakanje za hrskavost
Krastavce namočite u hladnu vodu i ostavite 2-3 sata prije kiseljenja. To će im pomoći da zadrže svoju hrskavost.
7. Pravilno slaganje u tegle
Krastavce složite čvrsto u staklenke kako biste izbjegli praznine i smanjili mogućnost kontaminacije. Također, ostavite malo prostora iznad krastavaca za tekućinu.
8. Tekućina za kiseljenje
Prije nego što prelijete krastavce, napravite otopinu od octa, soli, vode i začina. Zatim prelijte tekućinu preko krastavaca, ostavljajući oko 1 cm prostora do vrha staklenke.
9. Uklonite zrak
Nakon ulijevanja tekućine, protresite staklenke da uklonite mjehuriće zraka. To će spriječiti kvarenje.
10. Čuvanje na hladnom i tamnom mjestu
Nakon što zatvorite staklenke, stavite ih na hladno i tamno mjesto, poput podruma ili hladnjaka. Kiseli krastavci bit će spremni za jelo nakon nekoliko tjedana, ali će biti najbolji nakon nekoliko mjeseci.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice