Čitateljica Ivana poslala nam je recept za rolice s breskvama od dizanog tijesta.
"Po ovom receptu radim buhtle, no mogu se raditi i razne druge slastice od dizanog tijesta, poput cimet rolica, cimet kruha, kiflica i slično.
Ali isključivo deserti, s obzirom da u tijesto ide šećer", rekla nam je.
Recept koji će dobiti najviše reakcija ispod članka do 1. listopada u 10 sati osvaja nagradu. Kako biste mogli staviti reakciju na recept, potrebno je registrirati se na portalu Skuhaj.
Recept čitateljice za rolice s breskvama
Sastojci za zijesto za buhtle (cimet kruh, slatke rolice...):
- 3 dcl mlakog mlijeka
- 1/2 svježeg kvasca
- 1/2 praška za pecivo
- 2 žličice šećera (za kvasac)
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- pola žličice soli
- 100 g otopljenog maslaca
- 700 g glatkog brašna
Priprema:
Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da se diže što duže.
Za ove rolice, tijesto razvaljajte u pravokutnik na cca pola cm debljine. Premažite džemom od breskve ili marelice, te po njemu rasporedite breskve narezane na kockice. Zamotajte u roladu i režite poput cimet rolica, postupak je isti.
Ostavite rolice da se jos dižu 15-ak min u namašćenom plehu, pa onda stavite u orethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, na oko 30 min. Ovisno o pećnici, najbolje ćete vidjeti sami kada dobiju lijepu boju.
Preljev ako źelite, radite isto kao za cimet rolice, otopljeni maslac, mali sirni namaz i šećer u prahu po želji.
Ako radite buhtle, razvaljajte tijesto u pravokutnik i režite na kvadratiće, na svaki stavitu punjenje po želji i oblikujte u kuglice. Prije pečenja, ja još premažem rastopljenim maslacem.
Ostaviti ih još oko 15 min da se dižu a zatim staviti u zagrijanu pećnicu na 180, oko 20 min ili dok lijepo porumene. Ja osobono volim da ostanu malo blijeđe, ne volim kad se previše zapeku.
Za cimet kruh, također razvaljajte tijesto u pravokutnik, premažite otopljenim maslacem, posipajte obilato cimetom i smeđim šećerom, ja još dodam narančinu koricu.
Zatim izrežite na trakice širine kalupa za kruh u kojem planirate peći, slažite trake jednu na drugu, tako da je nadjev uvijek gore i zatim još prerežite na kvadratiće i slažite ih okomito u kalup.
Peći na 180 oko 20 min.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice