Talijani tvrde da je recept za Torrone izvorno njihov, te da je nastao davne 1441. godine u čast vjenčanja Biance Marie Visconti i Francesca Sforze. Ovaj slatkiš, sličan karamel bombonima pravi je specijalitet koji zna napraviti gotovo svaka Talijanka, a svi ga jednostavno obožavaju.
Sastojci:
350 g smeđeg šećera
450 g meda
1 dl vode
1 žlica glukoze
2 bjelanjka
oko 500 g badema, pistacija, lješnjaka ili nekih drugih orašastih plodova
Priprema:
Pomiješajte med, smeđi šećer, vodu i glukozu u loncu s debelim dnom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne postigne temperaturu od oko 140 stupnjeva.
Tucite bjelanjke u velikoj zdjeli s prstohvatom soli dok se ne stvori čvrsti snijeg. Polako i neprestano miješajući ulijevati vrući karamel i sjediniti. Neprestano miješati dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom.
Kad se smjesa malo prohladi dodajte joj nasjeckane i malo prepržene bademe (ili orahe po izboru).
Sjediniti smjesu od bjelanjaka sa bademima i rasporediti na pobrašnjen papir za pečenje. Smjesu rukama oblikujte u pravokutnik i ostavite torrone da se suši preko noći. Narežite ih na kriške i poslužite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice