Talijani tvrde da je recept za Torrone izvorno njihov, te da je nastao davne 1441. godine u čast vjenčanja Biance Marie Visconti i Francesca Sforze. Ovaj slatkiš, sličan karamel bombonima pravi je specijalitet koji zna napraviti gotovo svaka Talijanka, a svi ga jednostavno obožavaju.

Sastojci:

350 g smeđeg šećera
450 g meda
1 dl vode
1 žlica glukoze
2 bjelanjka
oko 500 g badema, pistacija, lješnjaka ili nekih drugih orašastih plodova

Priprema:

Pomiješajte med, smeđi šećer, vodu i glukozu u loncu s debelim dnom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne postigne temperaturu od oko 140 stupnjeva.

Tucite bjelanjke u velikoj zdjeli s prstohvatom soli dok se ne stvori čvrsti snijeg. Polako i neprestano miješajući ulijevati vrući karamel i sjediniti. Neprestano miješati dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom.

Kad se smjesa malo prohladi dodajte joj nasjeckane i malo prepržene bademe (ili orahe po izboru).

Sjediniti smjesu od bjelanjaka sa bademima i rasporediti na pobrašnjen papir za pečenje. Smjesu rukama oblikujte u pravokutnik i ostavite torrone da se suši preko noći. Narežite ih na kriške i poslužite.