Obožavani cheesecake kakav danas poznajemo nastao je u New Yorku 1920-ih kada je Arnold Reuben, vlasnik legendarnog restorana Turf, tvrdio je da je njegova obitelj razvila prvi recept za tortu od krem ​​sira jer do tada, sve ostale slastičarne koristile su svježi sir. No kolač od sira vuče porijeklo s otoka Samosa u Grčkoj gdje su antropolozi pronašli zakopane kalupe za sir koji su datirani oko 2000 prije Krista. Pretpostavlja se da su sir i hrana pripremljena od sira vjerojatno bili prisutni tisućama godina prije toga. 

Danas postoji bezbroj recepata za cheesecake s raznim nadjevima i preljevima, u svakoj zemlji se priprema s nekim specifičnim sastojcima ili dodacima, primjerice s podlogom od tijesta ili keksa. I možda ste već pripremali cheesecake u čaši, ali jeste li ikad vidjeli cheesecake na štapiću? Priprema je jednostavna, izgledom je ljepši od sladoleda, a okus je naravno božanstven.

Recept za cheesecake na štapiću

Sastojci:

Za tijesto:

120 g šećera
220 g maslaca
1/2 žličice ekstrakta vanilije
270 g brašna
1 čajna žličica soli
1 jaje
60 g kakaa

Recept za cheesecake na štapiću
Shutterstock 

Za nadjev:

130 g maslaca
180 g šećera
4 jaja
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1 žlica soka od limuna
520 g krem ​​sira
220 ml jogurta
220 ml slatkog vrhnja
4 žlice gustina (kukuruznog škroba)
30 g kakaa
160 g bijele čokolade
160 g mliječne čokolade

bobičasto i orašasto voće za ukras

Postupak pripreme pogledajte u videu:

Priprema:

Izmiksajte maslac i jaje sa šećerom i vanilijom. Zatim dodajte prosijano brašno i sol i rukama umijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela i u jedno dodajte kakao. Pomiješajte i umijesite prhko tijesto.

U drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte jaja, vaniliju, naribanu koricu limuna, krem ​​sir i jogurt, kao i slatko vrhnje. Sve dobro izmiksajte pa dodajte gustin i izmiksajte.

Kremu podijelite na dva dijela i u jednu dodajte kakao. Dobro promiješajte.

Svijetlo tijesto utisnite u jedan kalup, uz rub i dno. Preko toga ulijte kremu i poravnajte.

U drugi kalup utisnite tamno tijesto i preko njega ulijte tamnu kremu. Poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 60 minuta.

Izrežite na jednake trokute i tamnije umočite u otopljenu mliječnu čokoladu, a svjetlije u otopljenu bijelu čokoladu. Stavite u hladnjak da se stegne i ukrasite po želji bobicama ili orašastim plodovima.