Nekada su žene u hodu smišljale recepte za kolače, s namirnicama koje su trenutno imale kod kuće, a takva jela dobivala su neslužbena imena koja su se zadržala među narodom. Takav je i takozvani prosvjetarski kolač koji zovu i "lijenčina", a recept se proširio u Međimurju.
Radi se o jednostavnom i sočnom biskvitu sličnom jogurt kolaču u koji možete dodati orašaste plodove po želji, npr. orahe, lješnjake, bademe ili pomiješati sve. Ovakvi jednostavni biskvitni kolači mogu biti i baza za kremaste kolače, a možete ih i obogatiti na primjer komadićima čokolade, cimetom, pa i nekim voćem poput bobičastog ili suhog voća.
Sastojci:
- 3 jaja
- 300 g šećera
- 300 g brašna
- 200 ml mlijeka
- 200 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 200-300 g orašastih plodova po izboru
Priprema:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom pa dodajte ostale sastojke i izmiksajte. Smjesu izlijte u podmazan ili papirom za pečenje obloženu tepsiju i pecite na 160 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač možete posipati šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice