Trorta Karpatka je tradicionalna poljska slastica, poznata i kao poljska kremšnita, s bujnim kremastim nadjevom od vanilije koji se nalazi između dva sloja kuhanog choux tijesta. Torta izgledom podsjeća na Karpate, a kada se posipa šećerom, izgleda baš kao ovaj planinski lanac prekriven snijegom.
Sastojci
Tijesto
120 ml vode
120 ml mlijeka
85 g maslaca
1 žličica šećera
1 prstohvat soli
120 g brašna
4 veća jaja
Krema
100 g šećera
30 g gustina
1 prstohvatsoli
5 žumanjaka
480 ml mlijeka
340 g maslaca
50 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema
1. Napravite kremu
Pomiješajte šećer, gustin i sol. Umiješajte žumanjke i miješajte dok smjesa ne postane glatka, otprilike minutu. Kuhajte mlijeko na srednje jakoj vatri. Kad mlijeko zavre, maknite ga s vatre. Polako ulijevajte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući.
Smjesu stavite natrag u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne krenu mjehurići. Zatim nastavite kuhati još minutu. Maknite kremu s vatre i procijedite je u drugu zdjelu te prekrijte folijom. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
2. Napravite tijesto
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pleh obložite papirom za pečenje. U loncu zakuhajte vodu, maslac, šećer i sol. Maknite ga s vatre i dodajte brašno, snažno miješajući da se sjedini. Lonac ponovno stavite na srednje jaku vatru, neprestano miješajući jednu do dvije minute. Premjestite tijesto u zdjelu i miksajte ga otprilike minutu. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Pomiješajte gumenom špatulom, a da je konzistencija tijesta ispravna, znat ćete kada tijesto s nje počne padati u obliku dugog slova "V".
Polovicu smjese ulijte u kalup za pečenje, a špatulom napravite lagane grebene na tijestu koji će nakon pečenja oponašati vrhove Karpata. Tijesto pecite 25-30 minuta, ohladite, a zatim isto ponovite i s drugim dijelom smjese. Dok se tijesto hladi, dovršite kremu.
3. Dovršite kremu
Nakon što se prvi dio kreme ohladio, mikserom izradite maslac i 50 g šećera i miksajte dok ne postane blijedo i pjenasto, oko 3 minute. Zatim dodajte žlicu po žlicu kreme. Dodajte ekstrakt vanilije i umutite da se sjedini. Nastavite mutiti nadjev 2–3 minute, dok ne postane kremast.
4. Završite tortu i poslužite
Stavite prvi sloj tijesta na tanjur za posluživanje. Ravnomjerno rasporedite kremasti nadjev po tijestu s pomoću špatule. Stavite drugi sloj tijesta na vrh.
Tortu stavite u hladnjak na najmanje sat vremena prije posluživanja kako bi se krema stegnula. Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.
izvor: index.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice