Torta od sira ili cheesecake jedan je od najomiljenijih deserata u svijetu, a naziv po kojem ga znamo i kod nas nastao je u New Yorku. Arnold Reuben, vlasnik legendarnog restorana Turf u New Yorku iz 1920-ih, tvrdio je da je njegova obitelj razvila prvi recept za tortu od krem ​​sira jer do tada, sve ostale slastičarne koristile su svježi sir. Prema legendi, u jednoj privatnoj kući poslužili su mu pitu od sira, a on se zaljubio u slasticu i zatražio je recept od domaćice. No, kolač od sira ima puno dulju povijest.

Vjeruje se da je otok Samos u Grčkoj mjesto porijekla prvog kolača sa sirom. Antropolozi su tamo pronašli zakopane kalupe za sir koji su datirani oko 2000 prije Krista. Pretpostavlja se da su sir i hrana pripremljena od sira vjerojatno bili prisutni tisućama godina prije toga.

Stari Grci, do petog stoljeća prije Krista, radili su prve poznate kolače od sira, koji su se radili od svježeg sira umućenog s brašnom i medom i pečenih na zemljanoj tavici. U Europi se do kasnog srednjeg vijeka kolač od sira ponovno pojavio u obliku kolača s podlogom od tijesta.

Danas postoji bezbroj recepata za cheesecake s raznim nadjevima i preljevima, u svakoj zemlji se priprema sa nekim specifičnim sastojcima ili dodacima, primjerice s podlogom od tijesta ili keksa, a najjednostavniji cheesecake sastoji se samo od jaja, šećera, sira i vrhnja. 

Torta od sira ili popularni cheesecake
pixabay 

Sastojci:

6 jaja
6 žlica šećera
300 g krem ​​sira
400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Pjenasto izmiksajte jaja i šećer pa dodajte krem ​​sir i miksajte dalje. Zatim ulijte slatko vrhnje i dobro promiješajte. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 25 minuta.