Sacher torta bila je na meniju bečkih slastičarnica još od polovice 19. stoljeća. Ova jednostavna torta sastoji se od tamnog biskvita, sloja pekmeza od marelice i čokolade te se obično servira sa žlicom tučenog vrhnja. No gotovo svako kultno jelo s godinama dobiva razne varijante i promjene u receptima. Tako je Eileen Gray, autorica bloga Baking Sense poželjela isprobati ovu tortu u bijeloj verziji, odnosno s bijelom čokoladom.

Iako je bila uvjerena da će se bijela čokolada savršeno slagati s pekmezom od marelica, naglasila je da se bijela čokolada ipak drugačije ponaša u receptima. U usporedbi s tamnom čokoladom, sadrži više masti i šećera. Upravo zbog toga, nužno je smanjiti količinu maslaca i šećera u receptu.

Recept za bijelu sachericu

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 170 g maslaca sobne temperature
  • 225 g šećera
  • 6 velikih jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 170 g bijele čokolade (otopljene)

  • 500 g konzerviranih marelica
  • 50 ml tamnog ruma
  • 225 g bijele čokolade (nasjeckane)
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice vruće vode
  • 2 žlice kukuruznog sirupa
  • bijela čokolada za dekoraciju

Priprema:

Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol, ostavite sa strane. Pjenasto izmiksajte maslac i 3/4 šalice šećera u prahu. Dodajte žumanjke i vaniliju, miksajte. Umiješajte prosijane suhe sastojke, nemojte previše miješati. Umutite u smjesu bijelu čokoladu.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Polako dodajte preostalih ¼ šalice šećera i izmiksajte. Umiješajte bjelanjke u tijesto, miksajući dok se ne vide tragovi bjelanjaka.

Podijelite tijesto između pripremljenih kalupa i pecite dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista, oko 20-25 minuta. Ohladite 10 minuta u kalupu, a zatim ih preokrenite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

Ulijte rum u marelice i pomiješajte.

Na donji sloj jednog biskvita rasporedite 3/4 smjese od marelica i gore stavite drugi biskvit.

Procijedite preostale konzervirane marelice u čistu zdjelu kako biste uklonili komadiće voća. Namažite vrh i strane torte preostalim marelicama. Tortu stavite u zamrzivač na najmanje 30 minuta dok napravite glazuru.

Otopite bijelu čokoladu. U posebnoj posudi rastopite maslac s vrućom vodom i kukuruznim sirupom. Umiješajte toplu smjesu maslaca u otopljenu bijelu čokoladu dok ne postane glatka.

Izvadite tortu iz zamrzivača i počevši od sredine torte, cijelu glazuru prelijte odjednom na hladnu tortu. Rasporedite glazuru po vrhu i pustite da pada preko stranica torte. Lopaticom popunite sve praznine sa strane. Morate raditi brzo prije nego što se glazura počne stvrdnjavati.

Ako želite možete iscrtati riječ "Sacher" na tortu otopljenom bijelom čokoladom. Gulilicom za povrće nastružite komadiće bijele čokolade i ukrasite tortu. Pustite da se glazura potpuno stegne prije nego kolač premjestite na tacnu za posluživanje.

 Izvor: BakingSense