Niske temperature znače prelazak s hladnih pića na tople napitke, a to vrijedi i za alkoholna pića. Kuhano vino jedan je od omiljenih zimskih napitaka u kafićima i na uličnim sajmovima, ali mnogi ga pripremaju i kod kuće. Iako postoje razni recepti koji se najviše razlikuju u odabiru začina, profesionalci tvrde da mnogi griješe u istim stvarima kod kuhanja vina.

Roni Ginach, somelijerka, uvoznica i distributerka prirodnog vina, otkrila je pet pravila za najbolje kuhano vino, ali i u čemu većina griješi kod pripreme ovog toplog napitka.

1. Neka bude jednostavno

Kupite dobro vino, ali nemojte pretjerati. Ne bi trebalo biti najjeftinije, jer ćete ga piti i želite da je kvalitetno, ali ne morate se ni razbacivati ​​skupom bocom jer će tijekom procesa kuhanja izgubiti dio svog prirodnog okusa.

2. Temperatura je ključna!

Nemojte dopustiti da zavri jer će se šećer početi karamelizirati i velika je mogućnost da zagori. Dobit ćete čudan okus, najbolje je da kuhano vino kuha malo ispod točke vrenja desetak minuta.

Aromatično kuhano vino
Shutterstock 

3. Odabir začina ovisi o vrsti vina

Vina svježijeg okusa bolje se slažu sa "zelenim" začinima, poput kardamoma ili čak bosiljka, dok vina punijeg okusa dobro idu uz zimske arome poput cimeta i muškatnog oraščića.

4. Eksperimentirajte s dodacima

Stručnjakinja kuhanom vinu dodaje i mandarine i suho voće. Odaberite omiljene zimske arome i dodajte ih vinu.

5. Probajte kuhano bijelo vino

Ako većinom kuhate crno vino, probajte i bijelo. Osvježavajuća varijanta omiljenog zimskog napitka također se savršeno slaže s cimetom, ali i rakijom.