Božićni ili novogodišnji panj kolač ili torta, u originalu Yule log ili bûche de Noël, tradicionalna je slastica iz Francuske, Belgije, Luksemburga, Švicarske, ali se priprema i poslužuje u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i u raznim drugim zemljama diljem svijeta. 

Zapravo je to jednostavna rolada koja može biti čokoladna kako bi izgledala kao panj stabla u šumi. Ukrašava se zimskim i šumskim detaljima kao što su češeri, gljive, grančice crnogorice, crvenih šumskih bobica... Predivno izgleda na blagdanskom stolu, kao pravi ukras, a ukusniji je od gingerbread kućice i kuglofa, posebno ljubiteljima kremastih kolača.

Sastojci

Za biskvit:

6 bjelanjaka
5 žlica šećera
100 g mljevenih oraha
2 žlice brašna
2 žlice kakao praha

Za kremu:

6 žumanjaka
250 g maslaca
5 žlica šećera
20 g šećera u prahu
150 g čokolade

Za glazuru:

100 g čokolade
2 žlice ulja

Recept za panj tortu

13:44
Korak 1

Istucite bjelanjke

Pećnicu uključite na 200 stupnjeva da se zagrije. Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe, kakao brašno i sve sjediniti žicom, lagano da bjelanjak ne padne.

13:53
Korak 2

Ispecite koru

Na pleh stavite papir za pečenje, pa rasporedite smjesu za koru, pecite oko 15 minuta. Pečenu koru prevrnuti na vlažnu krpu i odmah urolajte u roladu i ostavite da se ohladi.

13:53
Korak 3

Skuhajte kremu

Žumanjke umutite sa šećerom i kuhajte na pari. Kuhajte oko 15 minuta, nadjev je gotov kada ga vilicom povučete po sredini posude i ostane trag. U vruće žumanjke dodajte čokoladu, sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.

13:54
Korak 4

Nanesite kremu

Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađenu kremu i opet sve dobro izmiksajte. Na koru nanesite kremu pa ponovo zarolajte u roladu. 

Recept za božićnu panj tortu
Shutterstock 

13:56
Korak 5

Napravite glazuru

Čokoladu i ulje za glazuru otopiti na laganoj vatri, pa prelijte preko rolade.

13:56
Korak 6

Prerežite tortu

Pričekajte da se malo stegne pa roladu prerežite na tri dijela. Prislonite kraće dijelove na dno i vrh dužeg dijela, ravno odrezanom stranom, tako da torta bude poput panja, pa vilicom izvucite šare po cijeloj dužini glazure. Ukrasite jestivim ukrasima u obliku šumskih bobica, češera, gljiva i grančica.