Božićni ili novogodišnji panj kolač ili torta, u originalu Yule log ili bûche de Noël, tradicionalna je slastica iz Francuske, Belgije, Luksemburga, Švicarske, ali se priprema i poslužuje u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i u raznim drugim zemljama diljem svijeta.
Zapravo je to jednostavna rolada koja može biti čokoladna kako bi izgledala kao panj stabla u šumi. Ukrašava se zimskim i šumskim detaljima kao što su češeri, gljive, grančice crnogorice, crvenih šumskih bobica... Predivno izgleda na blagdanskom stolu, kao pravi ukras, a ukusniji je od gingerbread kućice i kuglofa, posebno ljubiteljima kremastih kolača.
Sastojci
Za biskvit:
6 bjelanjaka
5 žlica šećera
100 g mljevenih oraha
2 žlice brašna
2 žlice kakao praha
Za kremu:
6 žumanjaka
250 g maslaca
5 žlica šećera
20 g šećera u prahu
150 g čokolade
Za glazuru:
100 g čokolade
2 žlice ulja
Recept za panj tortu
Istucite bjelanjke
Pećnicu uključite na 200 stupnjeva da se zagrije. Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe, kakao brašno i sve sjediniti žicom, lagano da bjelanjak ne padne.
Ispecite koru
Na pleh stavite papir za pečenje, pa rasporedite smjesu za koru, pecite oko 15 minuta. Pečenu koru prevrnuti na vlažnu krpu i odmah urolajte u roladu i ostavite da se ohladi.
Skuhajte kremu
Žumanjke umutite sa šećerom i kuhajte na pari. Kuhajte oko 15 minuta, nadjev je gotov kada ga vilicom povučete po sredini posude i ostane trag. U vruće žumanjke dodajte čokoladu, sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.
Nanesite kremu
Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađenu kremu i opet sve dobro izmiksajte. Na koru nanesite kremu pa ponovo zarolajte u roladu.
Napravite glazuru
Čokoladu i ulje za glazuru otopiti na laganoj vatri, pa prelijte preko rolade.
Prerežite tortu
Pričekajte da se malo stegne pa roladu prerežite na tri dijela. Prislonite kraće dijelove na dno i vrh dužeg dijela, ravno odrezanom stranom, tako da torta bude poput panja, pa vilicom izvucite šare po cijeloj dužini glazure. Ukrasite jestivim ukrasima u obliku šumskih bobica, češera, gljiva i grančica.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice