U Francuskoj se 6. januara svake godine tradicionalno jede "La Galette Des Rois" ili kraljevski kolač. Riječ je o slastici od lisnatog tijesta punjena aromatičnom pastom od badema.

Sastojci:

2 komada razvaljanoga lisnatog tijesta

1 žlica sjemenki chije

3 žlice vode

50 g sirovog šećera

50 g kokosova ulja

100 g sitno mljevenih badema

30 ml (2 žlice) bademova mlijeka + za premazivanje

po želji: malo ruma i/ili zrna kakaa, ili jabuka ili kruška narezana na tanke ploške

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Chiju pomiješajte s tri žlice vode pa je ostavite da nabubri (možete je prije toga samljeti u prah). Potom je u zdjeli pomiješajte sa šećerom i kokosovim uljem (neka bude u krutom stanju). Umiješajte mljevene bademe i mlijeko te, ako želite, malo ruma.

Recept za francuski kolač za blagdan Sveta tri kralja
pixabay 

Dobro promiješajte. Od razvaljanoga lisnatog tijesta izrežite dva kruga jednake veličine, oko 24 cm. Jedan stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite smjesom (možete je posuti zrnima kakaa ili po njoj rasporediti ploškice jabuke ili kruške; možete upotrijebiti i bobičasto voće). Prekrijte drugim listom tijesta, pritisnite dlanom da istisnete zrak pa prstima čvrsto spojite rubove i utisnite ih vilicom. Želite li se poigrati, vrhom oštrog noža lagano "iscrtajte" površinu kolača. Potom ga premažite bademovim mlijekom i pecite 30 minuta. Prije rezanja kolač ostavite da se malo ohladi.