U Francuskoj se 6. januara svake godine tradicionalno jede "La Galette Des Rois" ili kraljevski kolač. Riječ je o slastici od lisnatog tijesta punjena aromatičnom pastom od badema.
Sastojci:
2 komada razvaljanoga lisnatog tijesta
1 žlica sjemenki chije
3 žlice vode
50 g sirovog šećera
50 g kokosova ulja
100 g sitno mljevenih badema
30 ml (2 žlice) bademova mlijeka + za premazivanje
po želji: malo ruma i/ili zrna kakaa, ili jabuka ili kruška narezana na tanke ploške
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Chiju pomiješajte s tri žlice vode pa je ostavite da nabubri (možete je prije toga samljeti u prah). Potom je u zdjeli pomiješajte sa šećerom i kokosovim uljem (neka bude u krutom stanju). Umiješajte mljevene bademe i mlijeko te, ako želite, malo ruma.
Dobro promiješajte. Od razvaljanoga lisnatog tijesta izrežite dva kruga jednake veličine, oko 24 cm. Jedan stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite smjesom (možete je posuti zrnima kakaa ili po njoj rasporediti ploškice jabuke ili kruške; možete upotrijebiti i bobičasto voće). Prekrijte drugim listom tijesta, pritisnite dlanom da istisnete zrak pa prstima čvrsto spojite rubove i utisnite ih vilicom. Želite li se poigrati, vrhom oštrog noža lagano "iscrtajte" površinu kolača. Potom ga premažite bademovim mlijekom i pecite 30 minuta. Prije rezanja kolač ostavite da se malo ohladi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice