Jedna od najljepših torti na svijetu je Pavlova torta koja je ime dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Možda ne znaju svi, ali ova elegantna slastica potječe iz Australije ili Novog Zelanda, u vrijeme kada je slavna balerina bila u posjetu.

Najpoznatija je torta s beze korama (kore od bjelanjaka), lagana je i nema puno sastojaka. No kao i mnoge slastice, i pavlova ima različite verzije pa vam donosimo recept za čokoladnu verziju s portala StvarUkusa. U ovu tortu idu mandarine čiji se kiselkasto slatki okus savršeno nadopunjava s čokoladom, a zimsku verziju možete ukrasiti i kivijem, bananama, narančama.

Sastojci

Za čokoladni biskvit:

6 većih bjelanjaka
300 g šećera
3 žlice prosijanog kakaa u prahu
1 žličica balzamičnog octa
50 g tamne čokolade

Za preljev:

500 ml slatkog vrhnja
500 g mandarina
3 žlice tamne čokolade

Recept za čokoladnu pavlovu tortu

14:49
Korak 1

Istucite snijeg

Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, a zatim žlicu po žlicu umiješajte šećer dok snijeg od bjelanjaka ne postane čvrst i sjajan. Pospite kakaom i octom te nasjeckanom čokoladom. Lagano promiješajte dok se kakao dobro ne sjedini. Nanesite na pleh u kalupu, poravnajte.

14:58
Korak 2

Pecite beze kore

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, stavite u kore od bjelanjaka u pećnicu, ali odmah smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite oko sat vremena do sat i 15 minuta. 

Gotove kore bi trebale biti hrskave sa strane, suhe odozgo, a kada dodirnete sredinu, trebali biste osjetiti mekano pod prstima. Isključite pećnicu i lagano otvorite vrata i pustite da se čokoladni beze kore potpuno ohlade.

Recept za zimsku čokoladnu pavlovu tortu s mandarinama
Shutterstock 

15:01
Korak 3

Napravite kremu

Istucite kremu od slatkog vrhnja, mora biti gusta, ali još uvijek mekana i nanesite je na kore te prekrijte mandarinama. Krupno naribajte čokoladu i pospite po vrhu torte.