Čupavci su jedan od najpopularnijih kolača, a sastoje se od biskvita umočenog u čokoladu i posipanog kokosom. Nastali su od kolača koji se zove lamingtons koji potječe iz Australije. Ako ih i vi obožavate, ova torta će vas oduševiti.

Na YouTube kanalu Home Cooking Adventure pronašli smo recept za raskošnu Lamington tortu. Radi se o biskvitu od vanilije prelivenom čokoladom i kokosom te punjen domaćim džemom od jagoda i nadjevom od mascarponea i šlaga. Prema riječima autorice recepta, ova božanstvena kombinacija jednostavno se topi u ustima. 

Sastojci:

Za biskvit:

3 jaja
70 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
100 g brašna
20 g maslaca

Za šećerni sirup:

50 g šećera
50 ml vode

Za nadjev od jagoda:

250 g smrznutih ili svježih jagoda
50 g šećera
1 žlica soka od limuna

Za glazuru:

120 g čokolade
140 ml slatkog vrhnja
200 g kokosa

Za nadjev od mascarponea:

250 g mascarpone sira
60 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
300 ml vrhnja za kuhanje
1/2 žlice želatine u prahu
2 žlice vode

Recept za tortu "čupavci" s jagodama i mascarponeom

11:53
Korak 1

Napravite biskvit

Pjenasto umutite jaja sa šećerom, prstohvatom soli i vanilijom pa dodati prosijano brašno. Lagano promiješajte pa ulijte otopljeni maslac i ponovno izmiksajte. 

11:54
Korak 2

Pecite

Kalup premažite uljem pa stavite papir za pečenje i izlijte smjesu za biskvit. Poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 18 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Recept za čupavci tortu Lamington koja se topi u ustima
Shutterstock 

11:54
Korak 3

Skuhajte sirup

U loncu pomiješajte šećer i vodu i kuhajte dok ne provrije. Sirup ulijte u zdjelu i ostavite da se ohladi.

11:55
Korak 4

Napravite kremu

Odmrznite jagode i ocijedite višak vode. Stavite jagode u lonac i prelijte limunovim sokom, dodajte šećer i kuhajte oko 10 minuta uz stalno miješanje. Kad se smjesa malo zgusne procijedite.

11:55
Korak 5

Napravite glazuru

Čokoladu sa slatkim vrhnjem otopite na pari.

11:55
Korak 6

Napravite kremu od sira

Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite 5-10 minuta da nabubri. Za to vrijeme umutite sir mascarpone sa šećerom u prahu pa dodajte vaniliju i još malo miksajte. Želatinu otopite na pari i ulijte u kremu te promiješajte. U mascarpone nadjev dodajte šlag i lagano promiješajte.

11:56
Korak 7

Premažite tortu

Biskvit prvo premažite šećernim sirupom pa prelijte čokoladnom glazurom. Pospite kokos po cijeloj torti, odozgo i sa strana. Stavite biskvit u hladnjak na pola sata. Biskvit prerežite na dva jednaka dijela, pa jedan opet premažite šećernim sirupom. Na vrh stavite obruč za torte i namažite džem te poravnajte. Zatim nadjev od mascarponea i zagladite pa stavite drugi biskvit. Stavite u hladnjak na 4-6 sati ili preko noći. Ukrasite jagodama.

Detaljni postupak pogledajte u videu: