Čupavci su jedan od najpopularnijih kolača, a sastoje se od biskvita umočenog u čokoladu i posipanog kokosom. Nastali su od kolača koji se zove lamingtons koji potječe iz Australije. Ako ih i vi obožavate, ova torta će vas oduševiti.
Na YouTube kanalu Home Cooking Adventure pronašli smo recept za raskošnu Lamington tortu. Radi se o biskvitu od vanilije prelivenom čokoladom i kokosom te punjen domaćim džemom od jagoda i nadjevom od mascarponea i šlaga. Prema riječima autorice recepta, ova božanstvena kombinacija jednostavno se topi u ustima.
Sastojci:
Za biskvit:
3 jaja
70 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
100 g brašna
20 g maslaca
Za šećerni sirup:
50 g šećera
50 ml vode
Za nadjev od jagoda:
250 g smrznutih ili svježih jagoda
50 g šećera
1 žlica soka od limuna
Za glazuru:
120 g čokolade
140 ml slatkog vrhnja
200 g kokosa
Za nadjev od mascarponea:
250 g mascarpone sira
60 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
300 ml vrhnja za kuhanje
1/2 žlice želatine u prahu
2 žlice vode
Recept za tortu "čupavci" s jagodama i mascarponeom
Napravite biskvit
Pjenasto umutite jaja sa šećerom, prstohvatom soli i vanilijom pa dodati prosijano brašno. Lagano promiješajte pa ulijte otopljeni maslac i ponovno izmiksajte.
Pecite
Kalup premažite uljem pa stavite papir za pečenje i izlijte smjesu za biskvit. Poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 18 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Skuhajte sirup
U loncu pomiješajte šećer i vodu i kuhajte dok ne provrije. Sirup ulijte u zdjelu i ostavite da se ohladi.
Napravite kremu
Odmrznite jagode i ocijedite višak vode. Stavite jagode u lonac i prelijte limunovim sokom, dodajte šećer i kuhajte oko 10 minuta uz stalno miješanje. Kad se smjesa malo zgusne procijedite.
Napravite glazuru
Čokoladu sa slatkim vrhnjem otopite na pari.
Napravite kremu od sira
Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite 5-10 minuta da nabubri. Za to vrijeme umutite sir mascarpone sa šećerom u prahu pa dodajte vaniliju i još malo miksajte. Želatinu otopite na pari i ulijte u kremu te promiješajte. U mascarpone nadjev dodajte šlag i lagano promiješajte.
Premažite tortu
Biskvit prvo premažite šećernim sirupom pa prelijte čokoladnom glazurom. Pospite kokos po cijeloj torti, odozgo i sa strana. Stavite biskvit u hladnjak na pola sata. Biskvit prerežite na dva jednaka dijela, pa jedan opet premažite šećernim sirupom. Na vrh stavite obruč za torte i namažite džem te poravnajte. Zatim nadjev od mascarponea i zagladite pa stavite drugi biskvit. Stavite u hladnjak na 4-6 sati ili preko noći. Ukrasite jagodama.
Detaljni postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice