Norvežani slasticu Kvæfjordkake smatraju najboljom tortom na svijetu. Nježna aroma vanilije i badema te uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nježne kreme osigurali su joj popularnost i izvan domovine.
Ova torta ime je dobila po gradiću na sjeveru Norveške u kojem je rođena njezina autorica Hulda Ottestad, a u nastavku pogledajte recept.
Najbolja torta na svijetu
Sastojci za biskvit:
150 g brašna
1½ čajne žličice praška za pecivo
112 g slanog maslaca sobne temperature
125 g šećera
4 velika žumanjka sobne temperature
60 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
Za meringu:
4 velika bjelanjka sobne temperature
200 g šećera
50 g badema narezanih na listiće
Za kremu:
50 g šećera
2 velika žumanjka sobne temperature
2 žlice kukuruznog škroba
480 ml punomasnog mlijeka
½ mahune vanilije, razrezane po dužini (ili 1 čajna žličica ekstrakta vanilije)
300 ml slatkog vrhnja
Priprema najbolje torte na svijetu:
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Premažite maslacem lim za pečenje dimenzija 40 x 30 cm i obložite ga papirom za pečenje.
U posudi srednje veličine pomiješajte brašno i prašak za pecivo (za biskvit). Miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiksajte žumanjke, jedan po jedan. Dodajte mlijeko i vaniliju i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini.
Dodajte brašno s praškom za pecivo i miksajte još dok ne dobijete ujednačenu, gustu i ljepljivu smjesu. Silikonskom lopaticom ravnomjerno je rasporedite u pripremljeni lim za pečenje.
Za meringu mikserom istucite bjelanjke da postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i miksajte dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg. Izlijte ga preko tijesta u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite, tapkajući po površini da izvučete "šiljke". Pospite bademima u listićima i pecite oko 30 minuta ili dok meringa ne postane suha i nježno smećkaste boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Da biste napravili kremu, u velikoj zdjeli pjenasto umiksajte šećer i žumanjke. Dodajte kukuruzni škrob i miksajte dok smjesa ne postane gusta i blijedo žute boje. Zatim u lonac ulijte mlijeko, dodajte sjemenke i cijelu mahunu vanilije (ili ekstrakt vanilije). Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i kad zakuha, maknite s vatre.
Izvadite mahunu vanilije pa polako ulijte mlijeko u smjesu žumanjaka i šećera, stalno miješajući da se jaja ne zgrušaju. Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag i umiješajte ga u ohlađenu kremu.
S pomoću papira za pečenje izvadite kolač iz lima za pečenje i preokrenite ga tako da meringa bude donji sloj. Prerežite tortu na pola po duljoj stanici da dobijete dva komada jednake veličine. Jedan komad pažljivo premjestite na pladanj za posluživanje i s vrha odlijepite papir za pečenje.
Premažite tortu kremom i poklopite drugim dijelom kolača (ne zaboravite i s toga dijela maknuti papir za pečenje), ali tako da ovaj put meringa bude gornji sloj. Stavite tortu u hladnjak na sat vremena pa poslužite.
izvor: punkufer.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice