Šarlotka (Szarlotka) je verzija pites  jabukama, izgleda elegantno i ukus je savršeno izbalansiran - blago kiselkaste jabuke u kombinaciji s laganim slatkim nadjevom od jogurta i prhkim tijestom.

Poljska Szarlotka potječe od slastice koju je osmislio poznati francuski kuhar Marie-Antoine Carême (1784. – 1833.) u Parizu u 18. stoljeću. Postoje brojne priče koje okružuju podrijetlo imena ovog kolača, ali navodno je charlotte, ili charlotte russe, napravio kuhar u čast kraljice Charlotte, supruge engleskog kralja Georgea III.

Kolač se sastojao od kriški starog kruha ili piškota koji su se oblagali u okruglom kalupu, a u sredini je bio nadjev od voća. U Poljskoj je u 19. stoljeću Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829. – 1901.) u svojim iznimno popularnim kuharskim knjigama objavila recept koji je koristio stari raženi kruh kao osnovu za pitu.

U današnjoj Poljskoj postoje mnoge varijacije szarlotke. Obično se priprema od sloja slatkog tijesta s maslacem, punjenog slatkim pirjanim jabukama (često začinjenim cimetom ili klinčićima) i prekrivenog drugim slojem tijesta, crumbleom ili ponekad meringueom.

Na YouTube kanalu Słodki Blog pronašli smo recept za sočnu, a jednostavnu šarlotku s jabukama i jogurtom.

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g hladnog maslaca
  • 3 žumanjka
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 300 g jogurta
  • 20 g krumpirovog škroba
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera

Nadjev od jabuka:

  • 400-500 g jabuka
  • 30 g šećera
  • 20 g krumpirovog škroba
  • 1 žlica griza
  • šećer u prahu

Recept za šarlotu s jabukama i jogurtom

11:34
Korak 1

Pomiješajte

Pomiješajte suhe sastojke.

11:39
Korak 2

Naribajte maslac

Hladan maslac naribajte na krupnije ribež, pospite ga brašnom da se ne lijepi. Izmrvite maslac i izgnječite ga sa suhim sastojcima da dobijete mrvičasto tijesto.

11:40
Korak 3

Zamijesite prhko tijesto

Dodajte žumanjke pomiješane s prstohvatom soli i brzo umijesite glatko tijesto. Podijelite na pola, jedan dio zamotajte u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku.

11:40
Korak 4

Pecite 

Drugi dio utisnite u kalup te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 minuta.

11:40
Korak 5

Istucite bjelanjke

 Bjelanjke istucite s prstohvatom soli i šećerom. 

11:41
Korak 6

Napravite nadjev od jogurta

Pomiješajte jogurt s krumpirovim škrobom. Jogurt pomiješajte s tučenim bjelanjcima.

11:42
Korak 7

Napravite nadjev od jabuka

Zatim naribane jabuke rasporedite na krupni ribež i dodajte šećer i škrob. Na sloj jabuka stavite nadjev od jogurta. 

Jednostavan recept za šarlotku s jabukama i jogurtom
Shutterstock 

11:43
Korak 8

Posipajte griz

Pečenu koru pospite grizom i dobro rasporedite. Drugu polovicu tijesta, ohlađenu u hladnjaku, izdrobite po vrhu. 

11:44
Korak 9

Pecite

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40 minuta. Tijesto prvih 30 minuta hladite u zatvorenoj pećnici. Zatim malo otvorite vrata i ostavite da se potpuno ohladi. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.