Šarlotka (Szarlotka) je verzija pites jabukama, izgleda elegantno i ukus je savršeno izbalansiran - blago kiselkaste jabuke u kombinaciji s laganim slatkim nadjevom od jogurta i prhkim tijestom.
Poljska Szarlotka potječe od slastice koju je osmislio poznati francuski kuhar Marie-Antoine Carême (1784. – 1833.) u Parizu u 18. stoljeću. Postoje brojne priče koje okružuju podrijetlo imena ovog kolača, ali navodno je charlotte, ili charlotte russe, napravio kuhar u čast kraljice Charlotte, supruge engleskog kralja Georgea III.
Kolač se sastojao od kriški starog kruha ili piškota koji su se oblagali u okruglom kalupu, a u sredini je bio nadjev od voća. U Poljskoj je u 19. stoljeću Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829. – 1901.) u svojim iznimno popularnim kuharskim knjigama objavila recept koji je koristio stari raženi kruh kao osnovu za pitu.
U današnjoj Poljskoj postoje mnoge varijacije szarlotke. Obično se priprema od sloja slatkog tijesta s maslacem, punjenog slatkim pirjanim jabukama (često začinjenim cimetom ili klinčićima) i prekrivenog drugim slojem tijesta, crumbleom ili ponekad meringueom.
Na YouTube kanalu Słodki Blog pronašli smo recept za sočnu, a jednostavnu šarlotku s jabukama i jogurtom.
Sastojci
Za tijesto:
- 200 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica vanilin šećera
- 50 g šećera u prahu
- 100 g hladnog maslaca
- 3 žumanjka
- prstohvat soli
Nadjev:
- 300 g jogurta
- 20 g krumpirovog škroba
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
Nadjev od jabuka:
- 400-500 g jabuka
- 30 g šećera
- 20 g krumpirovog škroba
- 1 žlica griza
- šećer u prahu
Recept za šarlotu s jabukama i jogurtom
Pomiješajte
Pomiješajte suhe sastojke.
Naribajte maslac
Hladan maslac naribajte na krupnije ribež, pospite ga brašnom da se ne lijepi. Izmrvite maslac i izgnječite ga sa suhim sastojcima da dobijete mrvičasto tijesto.
Zamijesite prhko tijesto
Dodajte žumanjke pomiješane s prstohvatom soli i brzo umijesite glatko tijesto. Podijelite na pola, jedan dio zamotajte u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku.
Pecite
Drugi dio utisnite u kalup te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 minuta.
Istucite bjelanjke
Bjelanjke istucite s prstohvatom soli i šećerom.
Napravite nadjev od jogurta
Pomiješajte jogurt s krumpirovim škrobom. Jogurt pomiješajte s tučenim bjelanjcima.
Napravite nadjev od jabuka
Zatim naribane jabuke rasporedite na krupni ribež i dodajte šećer i škrob. Na sloj jabuka stavite nadjev od jogurta.
Posipajte griz
Pečenu koru pospite grizom i dobro rasporedite. Drugu polovicu tijesta, ohlađenu u hladnjaku, izdrobite po vrhu.
Pecite
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40 minuta. Tijesto prvih 30 minuta hladite u zatvorenoj pećnici. Zatim malo otvorite vrata i ostavite da se potpuno ohladi. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice