Ako želite najmilije iznenaditi ukusnim desertom, isprobajte recept za domaću bajaderu. Trebat će vam otprilike 40 minuta za pripremu, ali imajte na umu da se trebaju dobro ohladiti prije rezanja.

Uz pomoć oštrog tankog noža ih narežite na štangice. Po želji ih pospite cvijetom soli i na svaku dodajte polovicu prženog lješnjaka. 

Sastojci:

250 g mljevenih keksa
250 g mljevenih lješnjaka
150 g šećera
180 g maslaca
150 ml vode
100 g čokolade (50 % kakaa)
1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za čokoladnu glazuru:

200 g čokolade (50 % kakaa)
50 g maslaca
3 žlice ulja
prstohvat soli

Priprema:

Tostirajte lješnjake pa ih sameljite. U većoj posudi ih pomiješajte s mljevenim keksima. Vodu i šećer stavite na vatru, pričekajte da se sav šećer otopi pa dodajte maslac. Miješajte dok se u potpunosti ne otopi, a zatim ga maknite s vatre. Prelijte toplu smjesu preko keksa i lješnjaka te dobro promiješajte. Podijelite smjesu na dva dijela pa u jedan dio dodajte 100 g čokolade otopljene na pari. U četvrtasti dublji kalup, poput onog za brownieje, najprije rasporedite tamnu smjesu, a zatim smjesu bez čokolade. Pokrijte folijom i stavite u hladnjak.

Za to vrijeme na pari otopite čokoladu za glazuru, s maslacem, uljem i prstohvatom soli. Prelijte glazuru, zagladite, vratite foliju i stavite u hladnjak na otprilike tri sata. Izvadite pet minuta prije rezanja.