Ponekad je sočan, jednostavan biskvit bolji izbor nego slojeviti kremasti kolači. Ako ste u takvom raspoloženju, i pri ruci imate domaći limun, testirajte ovaj recept. Popis sastojaka je kratak, sama priprema će vam oduzeti manje od 10 minuta, a ostatak će posla odraditi pećnica.
Kolač možete peći u četvrtastom kalupu i rezati na kocke ili pak u kalupu za torte. Pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz tučeno vrhnje ili sladoled te svježe voće ili kandiranu koricu limuna.
Kolač s limunovom koricom
Sastojci:
2 jaja
100 g šećera
1-2 žličice naribane limunove korice
1 prstohvat soli
2 žlice slatkog desertnog vina
3-4 žlice mlijeka
100 ml maslinova ulja
½ pakiranja praška za pecivo
180 g brašna
malo ulja i šećera u prahu
Priprema:
Jaja pjenasto umutite sa šećerom pa umiješajte koricu limuna, prstohvat soli, desertno vino, mlijeko i ulje. Prašak za pecivo i brašno prosijte u zasebnu posudu pa ih lagano umiješajte u smjesu jaja i šećera. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa prelijte pripremljenu smjesu.
Pecite otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov pa ga izvadite, prebacite na kuhinjsku rešetku i pričekajte da se ohladi. Prije rezanja ga pospite šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice