Ruska torta medovik jedna je od najpoznatijih torti na svijetu, a prema legendi, ova se slastica pripremala posebno za caricu Elizabetu Aleksejevnu u 18. stoljeću na ruskom dvoru. Carica navodno nije voljela med, ali je bila oduševljena kombinacijom slatkog i kiselog okusa u torti od meda i kiselog vrhnja.
Iako torta ima četiri kore, peče se samo jedna koja se zatim dijeli na četiri dijela, tako da to olakšava i skraćuje vrijeme pripreme, a nadjev je od kiselog vrhnja i šećera.
Sastojci
Za kore:
- 800 g brašna
- 250 g maslaca ili margarina
- 6 jaja
- 280 g šećera
- 6 žlica meda
- 2 žlice sode bikarbone
Za nadjev:
- 1,5 kg punomasnog kiselog vrhnja
- 400 g šećera
Recept za tortu medovik
Kuhajte na pari
Za kore umutite jaja sa šećerom i stavite kuhati na paru. Kuhajte oko 20 minuta. Dok se još kuha na pari dodajte med, sodu bikarbonu i maslac. Kuhajte još desetak minuta i ostavite da se ohladi.
Zamijesite tijesto
U ohlađenu smjesu dodajte brašno, zamijesite tijesto da se ne lijepi i ostavite sat vremena u hladnjaku da se ohladi. Nakon toga tijesto podijeliti na 10 kuglica, pa svaku razvaljajte na papiru za pečenje na milimetar debljine. Zatim ih okruglim kalupom označite i izrežite. Tako ćete dobiti kore istih dimenzija. Stavite koru na preokrenuti pleh.
Pecite kore
Pecite ih u pećnici na 170 stupnjeva oko 5 minuta.
Napravite nadjev
Ručno napravite nadjev, samo sjedinite vrhnje sa šećerom. Namažite nadjev na jednu po jednu koru, trebali biste imati poklopac na vrhu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice