Ruska torta medovik jedna je od najpoznatijih torti na svijetu, a prema legendi, ova se slastica pripremala posebno za caricu Elizabetu Aleksejevnu u 18. stoljeću na ruskom dvoru. Carica navodno nije voljela med, ali je bila oduševljena kombinacijom slatkog i kiselog okusa u torti od meda i kiselog vrhnja.

Iako torta ima četiri kore, peče se samo jedna koja se zatim dijeli na četiri dijela, tako da to olakšava i skraćuje vrijeme pripreme, a nadjev je od kiselog vrhnja i šećera.

Sastojci

Za kore:

  • 800 g brašna
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 6 jaja
  • 280 g šećera
  • 6 žlica meda
  • 2 žlice sode bikarbone

Za nadjev:

  • 1,5 kg punomasnog kiselog vrhnja
  • 400 g šećera

Recept za tortu medovik

10:52
Korak 1

Kuhajte na pari

Za kore umutite jaja sa šećerom i stavite kuhati na paru. Kuhajte oko 20 minuta. Dok se još kuha na pari dodajte med, sodu bikarbonu i maslac. Kuhajte još desetak minuta i ostavite da se ohladi. 

10:57
Korak 2

Zamijesite tijesto

U ohlađenu smjesu dodajte brašno, zamijesite tijesto da se ne lijepi i ostavite sat vremena u hladnjaku da se ohladi. Nakon toga tijesto podijeliti na 10 kuglica, pa svaku razvaljajte na papiru za pečenje na milimetar debljine. Zatim ih okruglim kalupom označite i izrežite. Tako ćete dobiti kore istih dimenzija. Stavite koru na preokrenuti pleh. 

10:57
Korak 3

Pecite kore

Pecite ih u pećnici na 170 stupnjeva oko 5 minuta.

Recept za rusku tortu medovik
Shutterstock 

10:58
Korak 4

Napravite nadjev

Ručno napravite nadjev, samo sjedinite vrhnje sa šećerom. Namažite nadjev na jednu po jednu koru, trebali biste imati poklopac na vrhu.