Tart od ricotte i višanja  ima dugu tradiciju u restoranima diljem Rima, postao je jedan od mjerila kvalitete restorana. Nadamo se da će i vas oduševiti svojim osvježavajućim okusom ricotte i kiselkastih višanja. 

Sastojci:

  • 1 žumanjak
  • 1 žlica mlijeka
  • šećer u prahu

Tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žuanjak
  • koricam limuna

Punjenje:

  • 300 g džema od višanja
  • 400 g ricotte
  • 80 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica sambuke

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto pomoću miksera. Istresite na lagano pobrašnjenu površinu, malo premijesite i oblikujte u ravni disk, dodajući još malo brašna ako je tijesto ljepljivo. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 190°C s ventilatorom. Razvaljajte tijesto i njime obložite kalup za tart od 24 cm, a ostatak tijesta ostavite. Podlogu tijesta izbodite vilicom, ali nemojte još rezati rub tijesta. 

Pogledajte OVDJE recept za osvježavajući tart od limuna

cake-5039603_1280.jpg
pixabay 

Za nadjev žlicom stavljajte džem od višanja u kalup za tart, ravnomjerno ga rasporedite po tijestu. U zdjeli pomiješajte ricottu, šećer, jaja i sambucu dok se dobro ne sjedine. Nježno žlicom dodajte smjesu ricotte na vrh pekmeza. 

Odležano tijesto razvaljajte, izrežite na jednake trakice pa ih ukriženo složite na nadjev. Utisnite krajeve tijesta u rub tijesta, zatim oštrim nožem odrežite sva tijesta koja je preklapaju.

Lagano umutite žumanjak i mlijeko, zatim premažite trakice tijesta i obrubite ih četkom za tijesto. Pecite 50 minuta ili dok tijesto ne dobije laganu zlatnu boju i dok se ricotta ne stegne. Izvadite iz pećnice, osatvite da se ohladi i pospite šećerom u prahu prije posluživanja. 

Izvor: delicious