Pina colada torta je osvježavajuća ljetna torta od ananasa i kokosa koja je okusom jako slična koktelu pina colada, pa je po njemu dobila i ime. Ova kombinacija okusa tropskog ananasa i zavodljivog kokosa osvojit će vaše goste na prvu, a sočan biskvit se topi u ustima. Ono što najviše daje punoću okusa torti je rum koji je i sastavni dio koktela. 

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 8 jaja
  • 250 g šećera
  • 225 g glatkog brašna
  • 25 g sušenog kokosa
  • 2 žlice ruma
  • kriške sušenog ananasa

Ananas natopljen rumom:

  • 80 ml tamnog ruma
  • 2 žlice šećera
  • 1 ananas

Rum karamel:

  • 200 g šećera
  • 60 g maslaca
  • 150 ml vrhnja
  • 1,5 žlica ruma

Glazura od kokosovog krem sira:

  • 220 g maslaca
  • 675 g krem sira
  • 375 g šećera u prahu
  • 1 žlica ruma od kokosa
Recept za ljetnu pina colada tortu
Shutterstock 

Priprema:

Za ananas natopljen rumom, stavite rum i šećer u srednju posudu na srednju vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Nakon što zakuha, smanjite vatru na srednje nisku i nastavite kuhati, bez miješanja, 3-5 minuta dok sirup ne ispari. Maknite tavu s vatre i dodajte ananas. Namočite 30 minuta, ocijedite ananas iznad posude da sačuvate sirup.

Zagrijte pećnicu na 200°C, podlogu i stranice okruglih kalupa veličine 2 x 20 cm premažite maslacem, a potom podloge samo obložite papirom za pečenje. Da biste napravili biskvit, stavite jaja i šećer u zdjelu i miksajte na srednjoj brzini dok ne postane gusto. U drugu zdjelu prosijte brašno i umiješajte osušeni kokos. Umiješajte smjesu brašna u smjesu jaja, u serijama, pazeći da ne pretjerate s tijestom, ali pazeći da sva smjesa brašna bude ravnomjerno izmiješana. Umiješajte ohlađeni otopljeni maslac, zatim rum. Podijelite tijesto po kalupima za kolače i pecite 20-25 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i dok se ne digne. Ohladite biskvit sa strane 10 minuta, prije nego što ih okrenete na rešetku da se potpuno ohlade. 

Za rum karamel stavite šećer i 60 ml vode u veliki lonac na srednje jaku vatru. Kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi, a zatim pirjajte 5-6 minuta, povremeno vrteći posudu da se karamel ravnomjerno rastopi. Nakon što karamela postane tamno zlatnosmeđa, pažljivo (karamela će prskati) umiješajte ohlađeni maslac dok se dobro ne sjedini i postane glatka. Smanjite vatru na nisku i polako ulijevajte vrhnje, muteći dok idete i pazite jer će se smjesa podići dosta visoko u tavi. Maknite tavu s vatre, umiješajte prstohvat soli i malo ohladite. Umutite tamni rum, vrući karamel prebacite u posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Za glazuru, stavite maslac u zdjelu i miksajte dok ne postane glatak. Dodajte krem ​​sir i miksajte na srednje jakoj brzini dok se ne sjedini. Dodajte šećer u prahu, u serijama, dobro miksajući dok ne postane pjenasto i gusto. Umutiti kokosov rum. Ostavite sa strane na sobnoj temperaturi dok ne budete spremni za sastavljanje torte.

Recept za ljetnu pina colada tortu
Shutterstock 

Za sastavljanje torte, koristite nezubljeni nož, prerežite svaki biskvit na pola, morate dobiti 4 jedna sloja. Stavite jedan sloj na tanjur za posluživanje i premažite s malo odvojenog rum sirupa. Glazuru podijelite na dva jednaka dijela i jedan dio ostavite sa strane. Premažite jednu trećinu preostale glazure na vrh torte i pospite jednom trećinom komadića ananasa natopljenih rumom. Ponovite sa sljedećim biskvitom, sirupom, još jednom trećinom preostale glazure i još jednom trećinom komadića ananasa. Ponovite i stavite zadnjim biskvito na vrh. Upotrijebite malo ostatka glazure za namazanje tankog "sloja mrvica" preko vrha i sa strane torte (ovaj korak omogućuje glazuri da čvrsto stegne mekane mrvice kolača kako bi se izbjeglo da se mrvice vide kroz završni sloj glazure). Ohladite 30 minuta da se glazura stegne, a zatim pokrijte vrh i strane kolača preostalom glazurom.

Za posluživanje, pokapajte malo rum karamele na vrh i ukrasite sušenim kriškama ananasa, ako koristite. Poslužite uz preostali rum karamel.

izvor: delicious