Kokos je omiljena namirnica za slastice i kolača, ali u našim krajevima se koristi u zimskim kolačima, primjerice kokos kuglice bez pečenja i čupavci koji se najviše peku za blagdane. No kokos u hrani i pićima podsjeća i na tropsku plažu, a u kombinaciji s ananasom čini jedan od najpopularnijih ljetnih koktela - pina coladu.

Ako ste ljubitelj kokosa, oduševit će vas Rafaello torta, kad nemate vremena, ledene kocke od samo dva sastojka, a za ljubitelje pina colade, donosimo recept za tortu s istim okusom.

Ledene kokos kocke od 2 sastojka

Sastojci:

2 šalice kokosa
3/4 šalice zaslađenog kondenziranog mlijeka

Priprema:

Izmiješajte kokos i kondenzirano mlijeko, pa kuhajte na laganoj vatri dok se sastojci dobro ne povežu. Dobivenu smjesu premjestite u vatrostalnu posudu koju ste obložili papirom za pečenje. Ostavite u hladnjaku oko 20-25 minuta. Narežite na kocke i poslužite.

Postupak pogledajte u videu:

Rafaello torta

Sastojci:

200 g svježeg sira
2 jaja
50 g bademovog brašna
4 žlice kokosa
1 žličica praška za pecivo
3-4 kapi tekuće stevije

Za kremu:

200 ml slatkog vrhnja
200 g krem ​​sira
2-3 kapi tekuće stevije

Za ukras:

kokos

Priprema:

Umutiti sir, jaja i steviju pa dodati bademovo brašno i kokos. Sve dobro promiješajte i ulijte u silikonsku posudicu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta.

Istucite slatko vrhnje pa dodajte krem ​​sir i steviju i nastavite mutiti dok se sastojci dobro ne sjedine.

Koru prerezati na 2 dijela, pa jedan premazati filom. Zatim odozgo staviti drugu koru pa cijelu tortu premazati filom. Ukrasite kokosom i poslužite.

Postupak pogledajte u videu:

Pina colada torta

Sastojci:

100 g maslaca
8 jaja
250 g šećera
225 g glatkog brašna
25 g sušenog kokosa
2 žlice ruma
kriške sušenog ananasa

Ananas natopljen rumom:

80 ml tamnog ruma
2 žlice šećera
1 ananas

Rum karamel:

200 g šećera
60 g maslaca
150 ml vrhnja
1,5 žlica ruma

Glazura od kokosovog krem sira:

220 g maslaca
675 g krem sira
375 g šećera u prahu
1 žlica ruma od kokosa

Pina colada torta je idealna slastica za ljeto
Shutterstock 

Priprema:

Za ananas natopljen rumom, stavite rum i šećer u srednju posudu na srednju vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Nakon što zakuha, smanjite vatru na srednje nisku i nastavite kuhati, bez miješanja, 3-5 minuta dok sirup ne ispari. Maknite tavu s vatre i dodajte ananas. Namočite 30 minuta, ocijedite ananas iznad posude da sačuvate sirup.

Zagrijte pećnicu na 200°C, podlogu i stranice okruglih kalupa veličine 2 x 20 cm premažite maslacem, a potom podloge samo obložite papirom za pečenje. Da biste napravili biskvit, stavite jaja i šećer u zdjelu i miksajte na srednjoj brzini dok ne postane gusto. U drugu zdjelu prosijte brašno i umiješajte osušeni kokos. Umiješajte smjesu brašna u smjesu jaja, u serijama, pazeći da ne pretjerate s tijestom, ali pazeći da sva smjesa brašna bude ravnomjerno izmiješana. Umiješajte ohlađeni otopljeni maslac, zatim rum. Podijelite tijesto po kalupima za kolače i pecite 20-25 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i dok se ne digne. Ohladite biskvit sa strane 10 minuta, prije nego što ih okrenete na rešetku da se potpuno ohlade.

Za rum karamel stavite šećer i 60 ml vode u veliki lonac na srednje jaku vatru. Kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi, a zatim pirjajte 5-6 minuta, povremeno vrteći posudu da se karamel ravnomjerno rastopi. Nakon što karamela postane tamno zlatnosmeđa, pažljivo (karamela će prskati) umiješajte ohlađeni maslac dok se dobro ne sjedini i postane glatka. Smanjite vatru na nisku i polako ulijevajte vrhnje, muteći dok idete i pazite jer će se smjesa podići dosta visoko u tavi. Maknite tavu s vatre, umiješajte prstohvat soli i malo ohladite. Umutite tamni rum, vrući karamel prebacite u posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Pina colada torta s ananasom i kokosom
Shutterstock 

Za glazuru, stavite maslac u zdjelu i miksajte dok ne postane glatak. Dodajte krem ​​sir i miksajte na srednje jakoj brzini dok se ne sjedini. Dodajte šećer u prahu, u serijama, dobro miksajući dok ne postane pjenasto i gusto. Umutiti kokosov rum. Ostavite sa strane na sobnoj temperaturi dok ne budete spremni za sastavljanje torte.

Za sastavljanje torte, koristite nezubljeni nož, prerežite svaki biskvit na pola, morate dobiti 4 jedna sloja. Stavite jedan sloj na tanjur za posluživanje i premažite s malo odvojenog rum sirupa. Glazuru podijelite na dva jednaka dijela i jedan dio ostavite sa strane. Premažite jednu trećinu preostale glazure na vrh torte i pospite jednom trećinom komadića ananasa natopljenih rumom. Ponovite sa sljedećim biskvitom, sirupom, još jednom trećinom preostale glazure i još jednom trećinom komadića ananasa. Ponovite i stavite zadnjim biskvito na vrh. Upotrijebite malo ostatka glazure za namazanje tankog "sloja mrvica" preko vrha i sa strane torte (ovaj korak omogućuje glazuri da čvrsto stegne mekane mrvice kolača kako bi se izbjeglo da se mrvice vide kroz završni sloj glazure). Ohladite 30 minuta da se glazura stegne, a zatim pokrijte vrh i strane kolača preostalom glazurom.

Za posluživanje, pokapajte malo rum karamele na vrh i ukrasite sušenim kriškama ananasa, ako koristite. Poslužite uz preostali rum karamel.