Sladoled je mnogima najdraža ljetna poslastica. Za vas smo pronašli ukusan recept za slatku kombinaciju domaćeg sladoled od vanilije i karameliziranih banana.

Karamelizirane banane osim na sladoled možete kombinirati s vaflima ili ih koristiti za dekoraciju torta. 

Sastojci:

  • 1 mahuna vanilije
  • 300 ml mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka

Karamelizirane banane:

  • 2 banane
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera
  • cimet

Priprema
S vrhom noža ostružite sjemenku vanilije i stavite u tavu s mlijekom, vrhnjem i mahunom. Pustite da prokuha, zatim uklonite s vatre i ostavite najmanje 20 minuta. U zdjeli miksajte šećer i žumanjke nekoliko minuta dok se ne spoje, pa pažljivo procijedite mlijeko s vanilijom u žumanjke, miješajte pjenjačom dok se skroz ne spoji.

Uzmite veliku zdjelu ledene vode i stavite manju na nju. Kremu ponovno ulijte u tavu i kuhajte na najslabijoj vatri uz lagano i nepresteno miješanje pazeći da žlica dodituje dno posude, oko 10 minuta dok se ne zgusne. Procijedite kremu u zdjelu u ledenoj vodi i ostavite da se ohladi, zatim prebacite u posudu i zamrznite. 

Izvadite drugi dan i rasporedite u zdjelice. Za banane otopite maslac u tavi na srednjoj vatri. Kad se zagrije, dodajte kriške banane tako da se ne preklapaju, a zatim pospite šećerom i cimetom. Lagano promiješajte kako biste prekrili svaku krišku. Banane pecite oko 4 minute, okrenite ih i pecite još 4 minute. Obavezno pazite na tavu i lagano pomičite banane da se ne zalijepe. Maknite s vatre i poslužite u posudite sa sladoledom. 

Izvor: food with feeling