Kada želite desert koji je bogat, kremast i pomalo egzotičan, puding od riže sa smokvama po receptu Jamiea Olivera savršen je izbor. Ovaj recept donosi klasičan puding od riže na viši nivo, dodajući mu slatkoću i intezivan okus svježih smokvi. Kombinacija kremaste riže i mirisnih smokvi čini ovaj desert neodoljivim, savršenim za uživanje u bilo koje doba godine. 

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • naranča
  • cimet
  • 140 g riže
  • 275 g šećera
  • 6 smokvi
  • 110 g grožđica
  • 200 ml crnog vina
  • 1 anis

Priprema

Stavite mlijeko, narančinu koricu i cimet u tavu na srednju vatru i pustite da lagano kuha. Umiješajte rižu i šećera i smanjite vatru na nisku. Kuhajte uz često miješanje 1 sat dok se riža ne skuha. Maknite tavu s vatre. Odbacite koricu i cimet. Rižu prebacite u zdjelu i ostavite sa strane da se ohladi. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite preko noći.

Sljedeći dan, za poširanje voća, pomiješajte smokve, grožđice, vino, anis, sok od naranče i preostali 220 g šećera u tavi na srednjoj vatri. Pustite da zakipi, zatim smanjite vatru i kuhajte 10 minuta dok se ne zgusne, grožđice ne bude pune, a smokve omekšaju. Žlicom stavite voće i sirup u zdjelu.

Na vrh stavite poširano voće i prelijte sirup od crrnog vina. 

Izvor: delicious