Puding kolač je tradicionalan engleski sočan i sladak desert od biskvita, karameliziranih zapečenih smokvi i aromatičnog grčkog jogurta. Iako u nazivu ima puding, tradicionalan engleski figgy pudding nema veze s pudingom.

Odličan je za sve prigode, a sigurni smo da će vas osvojiti na prvu svojim slatkim voćnim okusom

Sastojci

  • 250 g maslaca
  • 5 žlica javorovog sirupa
  • 4 žlice meda
  • 8 svježih smokva
  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za preljev: 

  • 4 žlice grčkog jogurta
  • 2-3 grančice timijana

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, premažite maslacem vatroslavnu posudu veličine 22x20 cm, zatim ulijte javorov sirup i med. Smokvama odrežite peteljke, pa na vrhu duboko zarežite križ, samo da se malo otvore, ali pazite da ne zarežete do kraja. Postavite smokve uspravno na vrh sirupa i stavite ih u pećnicu da se peku 15-20 minuta dok ne omekšaju i počnu se malo karamelizirati. 

Dok se smokve peku napravite biskvit. Stavite jaja, šećer, brašno, prašak za pecivo, vaniliju i maslac u zdjelu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Izvadite posudu iz pećnice, smokve izvadite i stavite sa strane. Nakon što se sirup prohladi, žlicom uzimajte tijesto za biskvit i nježno ga stavite na vrh sirupa. Najbolje je da to prvo učinite oko ruba, a zatim u sredinu. Vrlo nježno zagladite tijesto kako biste pokrili sve praznine. 

Pecite 35-40 minuta, pustite da se ohladi oko 5 minuta, a zatim nekoliko sekundi prije posluživanja na biskvit stavite grčkog jogurta. Na vrh stavite smokve, a zatim pospite listovima timijana i pokapajte maslinovim uljem. 

Izvor: Good food