Panna cotta je jednostavan talijanski desert od slatkog vrhnja i želatine, koji je lako prilagoditi svakoj prilici i svakom ukusu. Sama priprema traje 10-ak minuta, ali imajte na umu da je panna cottu potrebno dobro rashladiti prije posluživanja.

U nastavku vam donosimo bazičan recept s malo ekstrakta vanilije, ali vi slobodno upotrijebite mahunu ako vam je pri ruci. Rashlađen desert servirajte uz preljev od voća ili čokolade.

Sastojci:

480 ml slatkog vrhnja

60 ml mlijeka

50 g šećera

7 g želatine u listićima

1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Želatinu prelijte s nekoliko žlica hladne vode pa pričekajte da nabubri. Za to vrijeme pomiješajte ostale sastojke i stavite ih na laganu vatru. Kad zavriju, maknite s vatre.

Želatinu ocijedite pa je umiješajte u vruću smjesu mlijeka i vrhnja. Prelijte smjesu u četiri keramičke posudice pa pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u hladnjak i hladite je barem pet sati, a najbolje preko noći.