Biskvitni kolači najlakši su i brzi za pripremu kad poželite nešto slatko. Mramorni kolač izgleda predivno i često je viđen gost na stolovima, a osim njega donosimo vam recept za jednostavan biskvitni kolač s makom te recept za prosvjetarski kolač.
1. Mramorni kolač
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 260 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 80 ml mlijeka
- 10 g kakaa
Priprema:
Pjenasto umutite maslac sobne temperature i šećer. Postupno dodajte jaja i nastavite s miksanjem. U tijesto dodajte vaniliju, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmiješajte mikserom. Zatim postupno ulijevati mlijeko i opet dobro umutiti. Smjesu podijelite na dva ista dijela, pa u jednu dodajte kakao.
U tepsiju ili protvan stavite papir za pečenje. Smjesu ulijte jednu na drugu tako da napravite koncentrične krugove. Štapićem za ražnjiće napravite šaru tako da štapićem samo prijeđete preko tijesta pa ga par puta dobro protresite. Pecite na 160°C oko 50-60 minuta. Ostavite da se ohladi pola sata.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
2. Biskvitni kolač s makom
Sastojci:
- 240 g brašna
- 75 g maka
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- 300 g šećera
- 227 g maslaca
- 4 jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 240 ml mlijeka
- šećer u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, lagano namastite i pobrašnite duguljasti kalup. U zdjeli izmiksajte zajedno maslac i šećer dok ne postane pjenasto. Dodajte žumanjke, jedan po jedan, dodajte vaniliju i miksajte dok se sve ne poveže.
Miksajući u smjesu malo po malo dodavajte brašno, a zatim pola mlijeka. Ponovite, naizmjence brašno i mlijeko dok se oboje potpuno ne sjedine. U posebnoj zdjeli za miješanje miksajte bjelanjke dok ne postane snijeg. Pomoću lopatica nježno umiješajte trećinu bjelanjaka dok se ne sjedini. Ponovite dok ne potrošite svu smjesu. Ulijte smjesu u kalup. Pecite 35-40 minuta dok ne porumeni. Pustite kolač da se ohladi, pa ga pospipajte šećerom u prahu.
3. Prosvjetarski kolač
Sastojci:
- 3 jaja
- 300 g šećera
- 300 g brašna
- 200 ml mlijeka
- 200 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 200-300 g orašastih plodova po izboru
Priprema:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom pa dodajte ostale sastojke i izmiksajte. Smjesu izlijte u podmazan ili papirom za pečenje obloženu tepsiju i pecite na 160 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač možete posipati šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice