Krumpir je od davnina bio jedna od glavnih namirnica u prehrani, posebice u kontinentalnom dijelu gdje se i tradicionalno uzgaja. Jako je zasitan, ali i svestran pa se pripremao na različite načine, od priloga do samostalnog jela. Među najomiljenija jela spada pire krumpir, a u ovom receptu kombinira se sa sirom.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira, oguljen i narezan na velike komade
  • 25 g maslaca, narezan na kockice plus za mazanje
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žličica senfa
  • 225 g ribanog sira
  • 5-6 vlasaca sitno nasjeckanih
  • 1 jaje
  • sol i papar, po želji

Priprema:

Stavite krumpir u veliki lonac, prelijte vodom i dodajte 1 žličicu soli. Kuhajte 12-15 minuta dok krumpir ne omekša. Dobro ocijedite pa vratite u posudu i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri. Zagrijte pećnicu na 190 C. Dublju posudu za pečenje namažite maslacem.

Krumpir zgnječite gnječilicom pa umiješajte maslac, mlijeko i senf. Dodati dvije trećine sira, sitno sjeckani vlasac i jaje, pa kratko izmiksati. Posolite i popaprite.

Žlicom stavljajte u posudu za pečenje. Odozgo pospite preostalim sirom. Pecite 35-40 minuta dok vrh ne postane hrskav i dobro porumeni.

 Izvor: StvarUkusa