Krumpir je od davnina bio jedna od glavnih namirnica u prehrani, posebice u kontinentalnom dijelu gdje se i tradicionalno uzgaja. Jako je zasitan, ali i svestran pa se pripremao na različite načine, od priloga do samostalnog jela. Među najomiljenija jela spada pire krumpir, a u ovom receptu kombinira se sa sirom.
Sastojci:
- 1 kg krumpira, oguljen i narezan na velike komade
- 25 g maslaca, narezan na kockice plus za mazanje
- 250 ml mlijeka
- 1 žličica senfa
- 225 g ribanog sira
- 5-6 vlasaca sitno nasjeckanih
- 1 jaje
- sol i papar, po želji
Priprema:
Stavite krumpir u veliki lonac, prelijte vodom i dodajte 1 žličicu soli. Kuhajte 12-15 minuta dok krumpir ne omekša. Dobro ocijedite pa vratite u posudu i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri. Zagrijte pećnicu na 190 C. Dublju posudu za pečenje namažite maslacem.
Krumpir zgnječite gnječilicom pa umiješajte maslac, mlijeko i senf. Dodati dvije trećine sira, sitno sjeckani vlasac i jaje, pa kratko izmiksati. Posolite i popaprite.
Žlicom stavljajte u posudu za pečenje. Odozgo pospite preostalim sirom. Pecite 35-40 minuta dok vrh ne postane hrskav i dobro porumeni.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice