Za izradu lazanja trebat ćete odvojiti malo više vremena, ali vjerujte nam da će svi za stolom biti oduševljeni. U standardnu kombinaciju mljevenog mesa, tjestenine i mozzarelle uključite i ricottu. Odlično će zamijeniti bechamel, te će vam ipak uštedjeti nekoliko minuta.

Lazanje s ricottom

Sastojci:
800 g miješanog mljevenog mesa
1 žlica maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
800 g nasjeckane rajčice u konzervi
200 g umaka od rajčice
120 ml vode
2 žlice šećera
4 žlice svježe sjeckanog peršina
1 ½ žličica sušenog bosiljka
1 žličica sušenog origana
1 žličica timijana
¼ žličice papra
1 ½ žličice soli
500 g tijesta za lazanje
450 g,
1 jaje
350 g mozzarelle
60 g ribanog parmezana

Priprema:

Luk očistite i narežite na kockice, češnjak protisnite, a mozzarellu narežite na manje komade. U veći lonac stavite maslinovo ulje pa dodajte luk i češnjak, pržite na srednje jakoj vatri pet minuta. Ubacite mljeveno meso, razlomite ga drvenom kuhačom pa pržite deset minuta. Dodajte nasjeckanu rajčicu, umak od rajčice, vodu, šećer, nasjeckani peršin i preostale začine. Promiješajte, poklopite i kuhajte sat i pol uz povremeno miješanje.
Ako koristite svježu tjesteninu, možete odmah početi sa slaganjem slojeva u pekač, no ako koristite suhu tjesteninu, skuhajte ju po uputama na pakiranju. U posudu stavite ricottu, dodajte jaje i preostali peršin, posolite i popaprite po ukusu i dobro promiješajte. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pripremite pekač četvrtastog oblika i na dno stavite nekoliko žlica mesa, po dužini poslažite tjesteninu, premažite polovicom smjese od ricotte pa rasporedite pola mozzarelle. Ponovite postupak, a na vrh stavite preostalu mozzarellu i parmezan. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 25 minuta, maknite foliju i ostavite da se peče još 20-ak minuta. Izvadite, pričekajte 10-ak minuta pa narežite na kocke i poslužite. Dobar tek!