Tikvice i ricotta glavni su sastojak, a za tjesteninu odaberite penne, ziti ili kraću tjesteninu po ukusu. Nježne tikvice u kombinaciji s mekanim ricotta sirom pravi je lagani ljetni obrok kakav tražite. Dodajte svježi bosiljak ili timijan i nikako nemojte zaboraviti parmezan.

Tjestenina s tikvicama i ricottom

Sastojci:

6 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
900 g tikvica
sol, papar
2 češnja češnjaka
40 g svježeg bosiljka
450 g penne tjestenine
250 g ricotte
prstohvat mljevene crvene paprike
korica jednog limuna
100 g naribanog parmezana

Priprema:

Luk očistite i nasjeckajte na kockice kao i tikvice, a češnjak protisnite. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Prije nego što ju ocijedite sačuvajte jednu šalicu vode od kuhanja. Veću tavu stavite na srednje jaku vatru i dodajte tri žlice maslinovog ulja. Ubacite luk i pržite pet minuta ili dok ne omekša. Dodajte tikvice, začinite sa soli i paprom i nastavite kuhati, povremeno miješajući dok ne omekšaju, otprilike deset minuta. U mužar dodajte češnjak, malo soli i bosiljak pa lagano razradite dok ne dobijete pastu. U pastu umiješajte i tri žlice maslinovog ulja.

Dodajte kuhanu tjesteninu u tikvice i pojačajte vatru. Dodajte pola šalice vode od kuhanja, a zatim i ricottu, mljevenu crvenu papriku, koricu limuna i sve dobro promiješajte. Probajte, začinite i po potrebi dodajte još vode. Podijelite u tanjure, pospite parmezanom i poslužite.