Ako uživate u pečenju i imate malo slobodnog vremena, sami napravite panettone. Poslužit će kao desert tijekom blagdana, ali i kao odličan poklon za najmilije.

Slobodno dodajte i nasjeckane orašaste plodove po izboru. Uz panettone poslužite toplu čokoladu ili šalicu čaja. Ako dio preostane, pretvorite ga u odličan slatki složenac.

Panettone s čokoladom

Sastojci:

7 g instant kvasca
160 ml toplog mlijeka
100 g šećera
4 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
500 g oštrog brašna
½ žličice soli
120 g nasjeckane čokolade
20 g listića badema

Priprema:

Pomiješajte kvasac s jednom žlicom toplog mlijeka, kad se kvasac otopio ulijte i ostatak mlijeka. Jaja umutiti vilicom, u zdjeli pomiješajte šećer, ¾ jaja i ekstrakt vanilije. Ostatak jaja trebat će vam za premazivanje tijesta. U drugoj posudi pomiješajte brašno i sol, napravite rupu u sredini pa dodajte smjesu s jajima i smjesu s mlijekom i kvascem. Miješajte drvenom kuhačom, prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i meko tijesto. Lagano nauljite posudu, prebacite tijesto, prekrijte ga i ostavite na toplome dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
Lagano nauljite dublji kalup za torte, promjera 20 centimetara, a zatim ga obložite papirom za pečenje. Tijesto prebacite na lagano nauljenu površinu, nauljite i ruke pa tijesto stisnite šakom kako bi izašao zrak. Stavite kapljice čokolade na tijesto i mijesite dok se čokolada i tijesto ne sjedine. Oblikujte grubu kuglu, prebacite u kalup, pokrijte i ostavite da se diže sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kistom premažite površinu tijesta s ostatkom jajeta i pospite s listićima badema. Stavite u zagrijanu pećnicu na 50-ak minuta. Izvadite i pričekajte se da u potpunosti ohladi prije no što ga izvadite iz kalupa.