Kremastu rižu na mlijeku lako možete pripremiti i u veganskoj verziji. Kravlje mlijeko zamijenite omiljenim biljnim, poput kokosovog, bademovog ili sojinog.

Kombinacija s cimetom, ekstraktom vanilije, grožđicama i koricom naranče zadovoljit će i najzahtjevnije kušače. Bitno je samo da ne požurujete proces i pazite da se riža ne zalijepi za dno lonca. Poslužite odmah ili dobro rashladite. U slast!

Veganska verzija riže na mlijeku

Sastojci:

  • 700 ml biljnog mlijeka po izboru
  • 250 ml kokosovog mlijeka iz limenke
  • 180 g riže srednjeg zrna
  • 70 g grožđica
  • 60 ml javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica korice naranče
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • ½ žličice soli

Priprema:

  1. Stavite biljno mlijeko, kokosovo mlijeko, rižu, grožđice, javorov sirup, ekstrakt vanilije, koricu naranče, cimet i muškatni oraščić u lonac na srednje jaku vatru. Miješajte i pričekajte da smjesa zakipi.
  2. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha, povremeno miješajući kako se riža ne bi zalijepila za dno lonca. Pustite da kuha otprilike 20 minuta, dok ne postignete željenu gustoću.
  3. Maknite s vatre pa umiješajte sol. Isprobajte i dodajte još javorovog sirupa, ako je potrebno. Ostavite puding da se malo ohladi pa poslužite.