Vikendom imamo više vremena za kuhanje i pripremu bogatijeg ručka za cijelu obitelj. Mnogima je nedjelja nezamisliva bez mesa, posebno pečenog. Stoga vam predlažemo 2 recepta za svinjetinu - lungić po receptu slavnih talijanskih chefova Antonija Carluccioja i Gennara Contalda i svinjske kotlete po receptu Jamieja Olivera.
Svinjski kotleti po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
- 2 svinjska kotleta
- svježa kadulja
- svježi ružmarin
- 4 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- ocat
- 1 jabuka
Priprema:
Odrežite masne dijelove mesa koje ćete popržiti prije pečenja kotleta.
Nasjeckajte začinsko bilje i češnjak. Dodajte malo maslinovog ulja i octa, začinite paprom i promiješajte. Premažite meso i ostavite da se marinira oko 10 sati, najbolje preko noći. Nemojte dodavati sol.
Popržite masne dijelove i zatim ih izvadite iz tave. Kotlete složite jedan na drugi i stavite ga uspravno u posudu, na prerezanu stranu. Pecite tako 3 do 4 minute. Zatim ih okrenite normalno. Pržite na jakoj temperaturi i svake minute okrećite i sve tako radite ukupno sedam minuta. U tavu dodajte jabuku narezanu na četvrtine. Ostavite da odstoji oko 4 minute, a zatim poslužite.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
Lungić s medom i đumbirom
Sastojci:
- 800-900 g svinjskog filea (u komadu)
- 2 glavice luka
- 50 g pancete
- maslinovo ulje
- komadić svježeg đumbira
- 1 mrkva
- 2-3 žlice meda
- 100 ml temeljca
- malo pastrnjaka ili bundeve
- ružmarin
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite nasjeckanu pancetu, pa je izvadite iz tave. Meso nemojte rezati na odreske, već ga ostavite u komadu, dobro posolite. Ispecite meso i dodajte češnjak, med i đumbir. Zatim stavite u tavu u kojoj se pržila panceta. Pržite sa svih strana. Zatim vratite slaninu, dodajte nekoliko grančica ružmarina i zalijte juhom (1/2 jušne kocke razmutite u 100 ml vruće vode). Zatim dodajte krupno narezanu mrkvu, pastrnjak i luk. Kuhajte sve zajedno još sat vremena.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice