Vikendom imamo više vremena za kuhanje i pripremu bogatijeg ručka za cijelu obitelj. Mnogima je nedjelja nezamisliva bez mesa, posebno pečenog. Stoga vam predlažemo 2 recepta za svinjetinu - lungić po receptu slavnih talijanskih chefova Antonija Carluccioja i Gennara Contalda i svinjske kotlete po receptu Jamieja Olivera.

Svinjski kotleti po receptu Jamieja Olivera

Sastojci:

  • 2 svinjska kotleta
  • svježa kadulja
  • svježi ružmarin
  • 4 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • ocat
  • 1 jabuka

Priprema:

Odrežite masne dijelove mesa koje ćete popržiti prije pečenja kotleta.

Nasjeckajte začinsko bilje i češnjak. Dodajte malo maslinovog ulja i octa, začinite paprom i promiješajte. Premažite meso i ostavite da se marinira oko 10 sati, najbolje preko noći. Nemojte dodavati sol.

Popržite masne dijelove i zatim ih izvadite iz tave. Kotlete složite jedan na drugi i stavite ga uspravno u posudu, na prerezanu stranu. Pecite tako 3 do 4 minute. Zatim ih okrenite normalno. Pržite na jakoj temperaturi i svake minute okrećite i sve tako radite ukupno sedam minuta. U tavu dodajte jabuku narezanu na četvrtine. Ostavite da odstoji oko 4 minute, a zatim poslužite.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

Lungić s medom i đumbirom

Sastojci:

  • 800-900 g svinjskog filea (u komadu)
  • 2 glavice luka
  • 50 g pancete
  • maslinovo ulje
  • komadić svježeg đumbira
  • 1 mrkva
  • 2-3 žlice meda
  • 100 ml temeljca
  • malo pastrnjaka ili bundeve
  • ružmarin
2 recepta slavnih kuhara za sočnu svinjetinu
Shutterstock 

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite nasjeckanu pancetu, pa je izvadite iz tave. Meso nemojte rezati na odreske, već ga ostavite u komadu, dobro posolite. Ispecite meso i dodajte češnjak, med i đumbir. Zatim stavite u tavu u kojoj se pržila panceta. Pržite sa svih strana. Zatim vratite slaninu, dodajte nekoliko grančica ružmarina i zalijte juhom (1/2 jušne kocke razmutite u 100 ml vruće vode). Zatim dodajte krupno narezanu mrkvu, pastrnjak i luk. Kuhajte sve zajedno još sat vremena.

Postupak pripreme pogledajte u videu: