Nutricionisti i liječnici su složni da bi ribu trebalo jesti najmanje dva ili tri puta tjedno, ali Hrvati je ne konzumiraju često, neki gotovo nikad. Neke vrste riba poput oslića, srdela, pastrve, skuše, pristupačnije su, a možete ih peći u pećnici, roštilju ili tavi, pohati ili jesti na žlicu u jelima kao što su brudet, gregada ili riblja juha.

Skuša spada među najzdravije ribe na svijetu jer sadrži veliki postotak omega-3 masnih kiselina, a jednostavna je za pripremu.

Sastojci:

  • 4 skuše
  • 5 žličica senfa
  • 100 ml bijelog vina
  • sok od jednog limuna
  • 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
  • začini po ukusu
  • ulje

Priprema:

Ribu očistite, operite i osušite papirnatim ubrusom. Po želji možete uvaljati u oštro ili kukuruzno brašno. Senf, ulje, bijelo vino, limunov sok i nasjeckani češnjak pomiješajte žlicom.

Lim za pečenje namažite uljem i posložite ribe. Napunite pripremljenom smjesom, a ako imate viška smjese, slobodno premažite ribu.

Pokrijte folijom i stavite u hladnjak na 2-3 sata. Nakon toga stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, a pred kraj pečenja skinite aluminijsku foliju i pustite da se zapeče.