Poznata je izreka da ljubav ide kroz želudac, a za dan zaljubljenih savršeno jelo je Marry me piletina. Klasici idealni za romantičnu večeru su i filet mignon i osso buco, jela za koja donosimo recepte u nastavku.
Nakon glavnog jela, vrijeme je za desert. Donosimo tri slastice kojima ćete oduševiti dragu osobu za Valentinovo.
Želite li dragu osobu iznenaditi raskošnim desertom, torta Red velvet (Crveni baršun) ili čokoladni souffle savršen su odabir. Nemate li vremena, pripremite čokoladni cheesecake muffine od samo 5 sastojaka. Želite li desert koji će vizualno predstavljati vašu ljubav, iskušajte se u izradi torte u obliku srca.
1. Marry me piletina
Piletina zanimljivog naziva "Marry me" (Oženi me ili Udaj se za mene) dobila je ime jer je navodno toliko dobra da, ako je pripremite svom partneru, odmah će se zaljubiti u vaše kuhanje.
Sastojci:
- 4 pileća odreska
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 4 žlice brašna
- 1,5 žlica maslinovog ulja
- 1,5 žlica maslaca
- 3 češnja češnjaka
- 200 ml vruće vode
- kocka za juhu
- 160 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g parmezana
- 3/4 žlice mljevena paprike
- 1 žličica sušenih biljnih začina
- 20 g sušene rajčice
- 1 šaka nasjeckanog bosiljka
Priprema:
Piletinu posolite i popaprite s obje strane, pa je uvaljate u brašno.
Zagrijte ulje i maslac na srednjoj temperaturi, pa pržite 4 minute sa obje strane, dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Slagati na ubrus da se ocijedi višak masnoće.
U tavu dodajte nasjeckani češnjak, prodinstati.
Pileću kocku za juhu otopiti u vrućoj vodi, pa dodati u tavu. Promiješajte da se umak ne zalijepi pa smanjite temperaturu. Dodajte vrhhnje za kuhanje i parmezan, pa umak dobro izmiješajte.
Nakon par minuta laganog kuhanja dodajte mljevenu papriku i sušeno začinjeno bilje. Dodajte sušene rajčice i na kraju piletinu.
Pustite da se umak od sušenih rajčica kuha još 5 minuta. Maknite sa štednjaka, pa ukrasite nasjeckanim bosiljkom.
2. Filet mignon
Fino juneće meso u aromatičnom umaku s češnjakom, senfom i kaparima te vrhnjem jelo je kojem je teško odoljeti. Poslužite s rižom, pire krumpirom ili povrćem i salatom.
Sastojci:
- 2 juneća odreska
- 2 češnja češnjaka
- ružmarin
Za umak:
- 1 žlica maslaca
- 1/2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica kapara
- 1 žlica senfa
- 50 ml goveđeg temeljca
- 50 ml rakije
- 200 ml slatkog ili vrhnja za kuhanje
Priprema:
File mignon dobro posolite, a maslac rastopite u tavi pa popržite luk dok ne omekša. Zatim dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte i nakon minute dodajte senf. Malo promiješajte pa nakon 1-2 minute dodajte kapare. Pržite još 2 minute pa dolijte temeljac (pola kocke za juhu otopite u 50 ml vruće vode). Kad zavri, ulijte vrhnje za kuhanje i rakiju. Pospite paprikom i promiješajte. Ostavite da lagano kuha još 5 minuta. Na malo maslinova ulja popržite filet mignon s režnjevima češnjaka i ružmarinom.
Postupak pogledajte u videu:
3. Osso buco
Osso buco je talijanski specijalitet od poprečno prerezanih telećih koljenica koje se pirjaju u bijelom vinu i začinima. Tradicionalno se ovo jelo posipa gremolatom - mješavinom češnjaka, ribane limunove korice i peršina.
Predlažemo da isprobate recept za osso buco profesionalnog kuhara Lennyja s njegovog YouTube kanala Lounging with Lenny koji ovo mekano meso kombinira s palentom.
Sastojci:
- 1,8 kg telećih koljenica
- 1 luk
- 2 stabljike celera
- 2 mrkve
- 5 češnja češnjaka
- 1 šalica brašna
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 šalica suhog bijelog vina
- 1 grančica ružmarina
- timijan
- 1 list lovora
- 3 šalice pilećeg temeljca
Sastojci za gremolatu:
peršin, korica limuna, češanj češnjaka, 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlica soka od limuna, sol, papar.
Priprema:
Zavežite koncem svaku koljenicu, pa ih dobro posolite, popaprite, a potom uvaljajte u brašno. Zatim na malo ulja popržite meso s obje strane, pa ga izvadite iz tave. Dodajte još malo ulja, pa propržite sitno sjeckani luk. Kad omekša dodajte nasjeckanu mrkvu i celer, a kad povrće omekša dodajte nasjeckani češnjak. Promiješajte i ulijte bijelo vino. Kad tekućina malo ispari dodajte koncentrat rajčice i sjedinite, zatim dodajte ružmarin, majčinu dušicu i lovorov list, pa obilno posolite i popaprite. Pirjajte još nekoliko minuta pa vratite meso. Zalijte temeljcem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 2 sata.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
1. Torta Red velvet
Pojavila se u Sjevernoj Americi 1920-ih godina, iako njeno porijeklo nije potvrđeno. Većina se slaže kako se Red velvet torta pojavila u vrijeme Velike Depresije, samo što jedni misle da je nastala u Teksasu, i to zbog nedostatka kakaa dok se drugima sviđa glamuroznija priča o tome kako je nastala u kuhinji hotela Waldorf Astoria u New Yorku.
A po čemu je torta dobila naziv? U prošlosti se za kolače koristilo manje mekano i rafinirano brašno, pa su pekari pokušavali smisliti kolač nježnije teksture. Krajem 1800-ih, baršun je bio pridjev za upravo takve kolače, a podrazumijevalo se da sadrže kukuruzni škrob ili rižino brašno. Crvena boja izvorno je bila kemijska reakcija između kakaa, mlaćenice i sode bikarbone, a rezultat je bilo prirodno crvenkasto tijesto. Negdje od 1950-ih počela se koristiti boja za hranu za ovu tortu, a recept je do danas ostao više manje isti.
Sastojci:
Za biskvit:
- 250 g maslaca, na sobnoj temperaturi
- 1,5 šalica šećera
- 50 g crvene boje za hranu
- 3 žlice kakaa u prahu
- 2 jaja
- 1 šalica mlaćenice
- 2,5 šalice brašna
- 1,5 žličice sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 žlica bijelog octa
Za glazuru:
- 5 žlica brašna
- 1 šalica šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 g maslaca
Priprema:
Izmiksajte maslac i šećer, a u posebnoj posudi napravite pastu od kakaa u prahu, crvene boje za hranu i malo soli.
Dobivenu smjesu dodajte kremi od masla i šećera i promiješajte. Zatim pomiješajte jaja i mlaćenicu i dodajte gore dobivenoj smjesi. Pomiješajte brašno, ocat, vaniliju i sodu bikarbonu; nemojte previše miksati.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite dvije posude za pečenje. Ulijte tijesto u obje posude za pečenje, poravnajte i pecite oko 30 minuta.
Dok se oba dijela torte peku, pomiješajte sve sastojke u posudi na laganoj vatri. Umutite dok se smjesa ne zgusne te ohladite prije upotrebe.
Provjerite je li se kolač dovoljno ohladio prije nego počnete stavljati kremu. Malom lopaticom dodajte sloj kreme na vrh jednog dijela torte, a zatim stavite drugi dio torte na vrh. Na kraju, glazurom premažite cijelu tortu. Ukrasite po želji.
2. Čokoladni cheesecake muffini od 5 sastojaka
Ako želite iznenaditi dragu osobu za dan zaljubljenih, a niste stigli pripremiti neki komplicirani kolač ili tortu za Valentinovo, od samo 5 sastojaka napravite ovaj predivan desert s YouTube kanala Qiong Cooking.
Sastojci:
- 400 g krem sira
- 50 g šećera
- 2 jaja
- 150 g čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Krem sir izmiksajte s šećerom, dodajte jaja i sjedinite.
Otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem pa ulijte u smjesu i sve dobro promiješajte.
Ulijte smjesu u kalupe za muffine obložene košaricama.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C oko 15 minuta.
Stavite u hladnjak na 2 sata.
Postupak pogledajte u videu:
3. Torta u obliku srca
Što govori 'Volim te' više od srca? Slastica u ovom obliku! Recept je jednostavan, a ne treba vam poseban kalup za oblikovanje torte.
Sastojci:
- 130 g maslaca, omekšalog
- 130 g šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 300 g brašna
- 30 g kakao
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 130 g mlaćenice
- 2 žličice destiliranog bijelog octa
- 2 žlice crvene prehrambene boje
- sprej ulje
Za glazuru od krem sira:
- 230 g krem sira, omekšalog
- 4 žlice maslaca, omekšalog
- 530 g šećera u prahu
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Za ukrašavanje:
šarene mrvice za kolače ili jestivi ukrasi u obliku srca ili ruža
Priprema:
Pjenasto zmiksajte maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte nakon svakog dodavanja pa dodajte vaniliju.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol. Dodajte pola suhih sastojaka mokrim sastojcima, miješajući dok se ne sjedine. Dodajte mlaćenicu, ocat i crvenu prehrambenu boju, izmiksajte da se sjedini. Dodajte preostale suhe sastojke.
Papirom za pečenje obložite dva kalupa za tortu - okrugli i četvrtasti. Podijelite tijesto između pripremljenih kalupa za tortu i pecite na 180 stupnjeva dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, 25 do 30 minuta.
Pustite da se ohladi 15 minuta, a zatim preokrenite na rešetku da se potpuno ohladi.
Izmiksajte krem sir i maslac ručnim mikserom. Dodajte šećer u prahu i tucite dok ne postane svijetlo i pjenasto. Dodajte vaniliju i sol i miješajte dok se ne sjedini.
Prerežite okruglu tortu po sredini, a zatim stavite prerezane strane na 2 bočne strane četvrtaste torte. Premažite tortu glazurom od krem sira. Ukrasite šarenim mrvicama ili ukrasima u obliku srca ili ruža.
4. Čokoladni souffle
Za pripremu ovog sofisticiranog deserta je potrebno malo truda i strpljenja, ali kombinaciji savršeno pečenog napuhanog tijesta (zbog čega ga zovu nabujak) i kremastog punjenja zavodi i najizbirljivije nepce.
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 1/2 šalice mlijeka (hladnog)
- 100 g tamne čokolade
- 1 žumanjak
- 2 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- kakao
- prstohvat soli
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Zdjelicu dobro premažite maslacem (dno i stranice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite svaku zdjelicu da ispadne višak šećera. U loncu rastopite maslac pa dodajte brašno i pržite minutu uz stalno miješanje. Paziti da ne zagori. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne. Maknite s vatre i ulijte čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Posolite i dodajte vaniliju, promiješajte i ostavite da se ohladi nekoliko minuta, zatim dodajte žumanjke i sjedinite.
Istucite bjelanjke pa postepeno dodajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. U smjesu postupno dodajte bjelanjak i lagano promiješajte. Smjesu ulijte u zdjelice, očistite rubove od ostataka smjese da se souffle digne. Posudice posložite u tepsiju, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i poslužite.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice