Palačinke u slatkoj verziji čest su izbor na jelovniku za brzu i jednostavnu večeru, užinu ili doručak, dok slana verzija i to punjena i pohana čini zasitan obrok koji se može poslužiti kao glavno jelo za ručak. Isprobajte ih na meksički način, s mljevenim mesom, kukuruzom u umaku od rajčice.
Sastojci:
Za palačinke:
- 750 ml mlijeka
- 300 g pšeničnog brašna
- 2 jaja
- 2 žličice ulja
- 1 žličica šećera
- 1/2 žličice soli
Za nadjev:
- 350 g mljevene svinjetine
- 200 g smrznutog kukuruza
- 100 g sira
- 1 luk
- 2-3 žlice umaka od rajčice
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 režanj češnjaka
- papar i sol po želji
Za prženje:
- 2 jaja
- 100 g krušnih mrvica
Priprema:
Prvo napravite tijesto. U zdjelu razbiti 2 jaja, dodati 1 žličicu šećera i 1 žličicu soli. Sve umutiti mikserom dok se lagano ne zapjeni. Odvojite 750 ml toplog mlijeka i ulijte oko 300 ml u posudu. Pažljivo miješajte na niskoj brzini miksera. Zatim dodati 300 g brašna. Prvo miješajte isključenim mikserom, zatim ga uključite i miješajte na maloj brzini dok smjesa ne postane glatka.
Ulijte preostalih 450 ml toplog mlijeka. Ponovno promiješajte. Da se palačinke ne lijepe, u tavu ulijte oko 2 žlice ulja. Ostavite tijesto na radnoj plohi da odstoji 15-20 minuta. Uzmite otprilike pola zaimače tijesta i izlijte u tepsiju, rasporedite po cijeloj tepsiji. Palačinke pecite na nešto slabijoj vatri od prosječne. Kada je palačinka pečena s jedne strane, okrenuti je na drugu stranu. Na ovaj način ispecite sve palačinke.
Nakon toga pripremite nadjev. Jednu veću glavicu luka narežite na kockice. Stavite luk u vruću tavu s malo ulja. Pržite dok ne porumene. Dodajte češnjak koji ste jako sitno nasjeckali. Sve zajedno pržiti još pola minute. U šerpu dodati 350 g mljevenog mesa. Promiješajte i pržite mljeveno meso uz povremeno miješanje oko 5-8 minuta. Mljeveno meso treba promijeniti boju. Mljevenom mesu i luku dodajte 200 g smrznutog kukuruza.
Sve posolite po ukusu, dodajte 1 žličicu mljevene slatke paprike i 2-3 žlice umaka od rajčice. Začinite mljevenim crnim paprom. Sve promiješajte i kuhajte još 2-3 minute. File je gotov, skinite ga s vatre. 100 gr sira narendati na sitno rende. Palačinke filovati tako što ćete na svaku palačinku staviti po 1 žlicu nadjeva. Po vrhu pospite naribani sir. Zamotajte rubove palačinke s obje strane i zavrnite. Na ovaj način filovati sve palačinke. U zdjelu razbiti 2 jaja i umutiti ih vilicom. Punjene palačinke prvo umočite u jaje pa u prezle.
Odmah ih stavite na zagrijanu tavu s uljem. Kada su palačinke ispečene s jedne strane, okrenuti ih na drugu stranu. Gotove palačinke izvadite na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice