Zapečeni krumpir, vrhnje, češnjak i malo sira… Ovo je apsolutno recept za gurmane koji ne broje kalorije. Možete složenac poslužiti sa salatom ili kao prilog, uz komad pečene svinjetine. Dobar tek!
Složenac od krumpira
Sastojci:
500 ml vrhnja za kuhanje
500 ml mlijeka
3 češnja češnjaka
8 velikih krumpira
½ žličice soli
¼ žličice papar
100 g naribanog sira po izboru
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a dublji keramički kalup premažite maslacem. Stavite vrhnje za kuhanje, mlijeko, češnjak te soli i papar u lonac pa pustite da lagano kuha. Krumpir operite, ogulite i narežite na tanke šnite (3 mm). Dodajte tanko narezani krumpir u vrhnje pa ga kuhajte tri minute. Lagano promiješajte krumpir kako se ne bi zalijepio za dno posude. Sa šupljikavom žlicom izvadite krumpir i prebacite u široki i plitki pekač. Iz vrhnja izvadite češnjak pa ga prelijte preko krumpira. Lagano protresite kako bi vrhnje došlo i do krumpira na dnu. Pospite naribanim sirom po vrhu i stavite u pećnicu.
Pecite 30 minuta, sve dok krumpir ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, pričekajte da se kratko ohladi i servirajte sa zelenom salatom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice