Kako bi vas riješili dileme što kuhati ovaj vikend, pronašli smo dva super jela za ovaj vikend. Probajte recept za rižoto od dimljene slanine i poriluka, a ako ste više za mesno jelo ovog vikenda probajte pikantnu junetinu u marinadi od soja sosa i đumbira u kombinaciji s povrćem.
Rižoto od dimljene slanine i poriluka
Sastojci:
- šaka kadulje
- 4 komada dimljene slanine
- 1 velika poriluk
- 2 češnja češnjaka
- 250 g riže
- 150 ml bijelog vina
- 750 ml povrtnog temeljca
- 80 g kozjeg sira
Pripema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. U tavi na srednjoj vatri zagrijte ulje pa popržite kadulju dok ne postane hrskava. Stavite na papirnati ručnik da se uspije višak ulja, slaninu narezanu na male komadiće pržite na srednjoj vatri dok ne postane hrskava s obje strane. Pola sa kaduljom ostavite sa strane.
Dodajte poriluk na polovicu slanine u tavi i kuhajte 5 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i kuhajte, a zatim umiješajte rižu i malo pojačajte vatru. Dodajte vino i pustite da zavrije. Kad se vino reducira na pola, umiješajte temeljac, zatim prebacite u posudu za pečenja s poklopcem i kuhajte zaklopljeno 20 minuta.
Umiješajte veći dio kozjeg sira dok se ne istopi, a zatim servirajte rižoto sa preostalom slaninom, sirom i kaduljom posipanom po vrhu.
Pikantna junetina s povrćem
Sastojci:
- 500 gr mesa u komadu
- 1 mrkva
- 1 paprika
- ulje za prženje
- 50 gr gustina
- 50 ml sojinog umaka
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica naribanog đumbira
- 20 gr šećera
- 40 ml vode
Priprema:
Meso narežite na dugačke komade duž mišićnih vlakana, debljine oko 5-6 cm. Stavite meso u zamrzivač na oko pola sata do sat. Trik je da se meso samo blago zamrzne, toliko da ga i dalje možete rezati.
Mrkvu i papriku očistite i narežite na tanke trakice, u dubljoj tavi zagrijte ulje i popržite povrće. Izvadite ga i stavite na tanjur. Meso uvaljajte u gustin i pržite na istoj tavi. Po potrebi prižite u nekoliko puta. Pomiješajte soja sos, vodu, češnjak, đumbir naribani i žlica šećera.
Povrće vratite u tavu s mesom, prelijte mješavinom umaka i smanjite vatru te miješajte 2-3 minute dok se umak ne zgusne.
Pospite po želji sitno sjeckani peršin ili mladi luk i sezam. Servirajte uz kuhanu rižu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice