Rižoto je uvijek dobra ideja za ručak. Brzo je gotov, popis sastojaka je kratak, a većina recepta je i cjenovno pristupačna. Upotrijebite rižu kratkog ili srednjeg zrna, lagano ga podlijevajte temeljcem i ne požurujte. Na kraju u rižoto naribajte poveći komad parmezana pa uživajte u okusu i mirisu.

Imajte na umu da ovaj recept može poslužiti kao baza za nešto kompleksniji rižoto. Možete eksperimentirati s različitim sastojcima, poput gljiva, šparoga i bundeve, ali i sa sporo pečenim mesom i morskim plodovima. Dobar tek!

Rižoto s parmezanom

Sastojci:

1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
250 g arborio riže
½ žličice soli
1 žlica maslaca
100 g naribanog parmezana
svježe mljeveni papar
svježe začinsko bilje

Priprema:

Temeljac stavite u lonac na srednje jaku vatru, pričekajte da zavrije pa smanjite vatru kako bi temeljac održali toplim. Luk očistite i narežite na sitno. U drugi lonac dodaje ulje i stavite na srednje jaku vatru. Ubacite luk i pržite pet minuta miješajući. Dodajte rižu i kratko je popržite, stalno miješajući. Dodajte malo temeljca i miješajte, pričekajte da riže upije svu tekućinu pa ponovite postupak. Ponavljajte postupak dok riža ne bude kuhana, što bi moglo potrajati do 20 minuta.
Rižoto maknite s vatre, ulijte preostali temeljac, dodajte maslac, parmezan te papar po ukusu. Lagano promiješajte, servirajte u dubokim tanjurima i pospite svježim začinskim biljem po izboru ili pak naribanom koricom (domaćeg) limuna. Dobar tek!