Zagorski štrukli tradicionalno su jelo na području Zagorja i Zagreba, Pripremaju se od ukusnog vučenog tijesta i nadjeva od jaja i svježeg sira. Kuhaju se u kipućoj vodi, a za zapečenu varijantu se preliju vrhnjem i zapeku.

Tijesto

500 g brašna
50 ml ulja
prstohvat soli
malo mlake vode
1 jaje

Nadjev

1000 g svježeg sira
prstohvat soli
4 jaja
2 jušne žlice brašna

Preljev

80 g maslaca
60 g krušnih mrvica

Prosijte brašno. Pripremite malo mlake vode. Napravite malo udubljenje u središtu prosijanog brašna, u njega stavite sol, ulje i jedno jaje. Pomiješajte sve polako dodajući mlaku vodu. Mijesite tijesto dok ne postane potpuno glatko. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela, četkicom ih namastite uljem, pokrite zagrijanom zdjelom i ostavite da odstoji oko pola sata.

U međuvremenu pripremite nadjev. Miješajte svježi sir, umućena jaja i sol dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte brašno i dobro promiješajte.

Dobro pobrašnite stolnjak. Razvaljajte valjkom jedan od komada tijesta te nastavite razvlačiti tijesto nabrašnjenim rukama prema rubovima stola dok ne postane tanko. Odrežite sve debele rubove. Ostavite razvučeno tijesto da se malo prosuši. Rasporedite trećinu pripremljenog nadjeva preko jedne polovine pripremljenog tijesta i zamotajte u savijaču. Pritisnite savijaču svakih 5 cm ručkom velike kuhače, a zatim izrežite štrukle rubom tanjura. Rubovi tijesta moraju biti lagano slijepljeni. Kuhajte štrukle u slanoj kipućoj vodi oko 15 min, ali ne kuhajte istodobno velike količine. Izvadite štrukle iz vode žlicom s prorezima te ih složite na tanjur.